Jedno do troje djece u Europi je ili predebelo ili pretilo, što zahtijeva zajedničku europsku akciju, sugerira u svom zastupničkom  pitanju B. Borzan

Statistika je zastrašujuća, jedno od troje djece i preko polovice odraslog stanovništva  u Europi danas je ili debelo ili pretilo. Naročito zabrinjava situacija kod djece, pogotovo što je samo prije pet godina u tu kategoriju ulazilo svako četvrto dijete.  Prema procjenama stručnjaka iz European Association for the Study of Obesitypreko 20 tisuća djece u Europi boluje od dijabetesa tipa II, a više od 400 tisuća pati od smanjene tolerancije na glukozu. Stanje se očito pogoršava i, dozvoli li se da se epidemija otrgne kontroli, u budućnosti će izazvati teške zdravstvene, ekonomske i socijalne probleme.

Kako Europska komisija može potpomagati i podržavati države – članice u borbi protiv epidemije pretilosti i ublažiti joj posljedice, zanimalo je u zastupničkom  pitanju SDP-ovu eurozastupnicu Biljanu Borzan.

U pisanom pitanju upućenom Europskoj komisiji Biljana Borzan napominje da zdravstvena skrb jest odgovornost država – članica ali je upravo prevencija, uključujući i sprječavanje posljedica epidemije pretilosti , prostor za zajedničku europsku akciju. Osim toga, sigurnost hrane, koja također igra veliku ulogu u borbi protiv pretilosti, spada u nadležnost Europske unije.

Znati više:

http://ec.europa.eu/health/index_en.htm

http://ec.europa.eu/health/highlights/2012/3/news_20120720_childhood_obesity_en.htm ( pretilost u djece )

poseban web site posvećen pretilosti u djece: http://www.epode-european-network.com/

http://ec.europa.eu/health/newsletter/114/focus_newsletter_en.htm ( newsletter o pretilosti )

strategija :http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/policy/strategy_en.htm

izvještaj radne skupine : http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/ev_20131125_flash_en.pdf

statistika, 2011. godina, Eurostat :  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-24112011-BP/EN/3-24112011-BP-EN.PDF