STRASBOURG – Prvi radni tjedan u Europskom parlamentu je  iza hrvatskih zastupnika. U ponedjeljak, 1. srpnja, pred sjedištem te jedine europske institucije čije članove izravno biraju građani svečano je, uz glazbenu pratnju klape HRM, podignuta hrvatska zastava. Nakon svečanog čina predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz uveo je dvanaest hrvatskih parlamentaraca u plenarnu dvoranu gdje su zauzeli mjesta uz kolege iz dvadeset i sedam zemalja Europske Unije. Među njima je i europarlamentarka iz Slavonije i Baranje – Biljana Borzan.

Najveći doprinos radu Europskog parlamenta zastupnici mogu dati kroz rad u specijaliziranim parlamentarnim odborima u kojima se sastavljaju i mijenjaju zakonski prijedlozi. Borzan je prema svojem iskustvu i profesiji dobila članstvo u odboru koji se bavi zdravstvom.

“Kao liječnica željela sam biti članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane. Intenzivno namjeravam pratiti i rad Odbora za poljoprivredu, budući da je to tema od ključne važnosti za Slavoniju. Pokušat ću prenijeti pozitivna iskustva Poljske koja je u tom području napravila odličan posao i njihovi su poljoprivrednici iskoristili gotovo sve što im je EU ponudila”, istaknula je Borzan.

Osim nacionalne, zastupnici se dijele i po pripadnosti političkim grupama. Tako je zastupnica Borzan članica druge po snazi grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata kojoj  je na čelu veliki prijatelj Hrvatske Austrijanac Hannes Swoboda.