Zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan (SDP) je pitala Europsku komisiju na koji način namjerava zaštititi potrošače od manipulacija s pakiranjem proizvoda.

Europski parlament je 2012. godine objavio studiju o zavaravajućim pakiranjima proizvoda provedenu u 13 država članica. Studija je pokazala da potrošačke udruge smatraju da je zavaravajuće pakiranje važan problem za potrošače, ali izostaju akcije.

Najčešće prakse na koje se žale potrošači su tzv. “prodavanje zraka” odnosno prodaja manje količine nego što se da naslutiti pakiranjem, povećavanje ambalaže i cijene proizvoda premda količina ostaje ista, dodavanje lažnih poklona koji su zapravo uračunati u cijenu uz proizvod ili pak lažne informacije otisnute na pakiranju koje odaju dojam da je kvaliteta poboljšana poput “nova formula”, “još bolji okus” i slično. Česta su i obmanjivanja potrošača pakiranjem proizvoda u ambalažu koja nalikuje poznatim brandovima kako bi ih se uvjerilo da kupuju proizvod više kvalitete.

“Zadnjih nekoliko godina primjetan je trend među proizvođačima da pakiraju proizvode tako da zavaraju potrošače. Svima nam se dogodi da smo razočarani količinom kada otvorimo vrećicu čipsa, ili da ne primijetimo kako čokolada koju smo kupili ima 80, a ne 100 grama jer je površinom ista, ali ipak tanja od ostalih na polici”, objašnjava Borzan.

Zavaravajuća pakiranja su zahvaćena Direktivom EU o nepoštenim trgovačkim praksama, no proizvođači uspijevaju zaobići postojeće regulacije. Zabrinjavajuće je što ni na razini EU niti u nacionalnim državama ne postoji jedinstvena definicija zavaravajućih pakiranja. I sami potrošači, premda se često žale, rijetko poduzimaju pravne akcije.

“Procjena je da je čak 73 posto potrošača zavarano pakiranjem. Dakle plaćamo nešto što nije takvo kakvim nam se prikazuje. To je nedopustivo! Zato sam pozvala Europsku komisiji da prvo provede studije među potrošačima, a onda prema rezultatima prilagodi zakonodavni okvir kako bi nam prestali prodavati “rog pod svijeću”!”, kazala je Borzan.