Europa i Hrvatska su jučer, 28. siječnja, obilježile Europski dan zaštite podataka. U današnjem visoko informatiziranom društvu privatnost i sigurnost osobnih informacija svakodnevno su pod prijetnjom, što od običnih kriminalaca pa do velikih kompanija i vlada koje operiraju u sivoj zoni.

Ponukana sve većim brojem građana koji su žrtve krađe identiteta i zloupotrebe npr. profila na društvenim mrežama, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan postavila je pismeno pitanje Europskoj komisiji u kojem pita što EU poduzima u borbi protiv krađe identiteta i posljedica iste.

Naime, prema službenim statistikama preko 8.2 milijuna građana (čak  2% populacije EU) je bilo žrtvom krađe osobnih podataka, što je izazvalo štetu od 20 milijardi eura. Nažalost, ova vrst kriminaliteta je u porastu i procjenjuje se kako je 12% korisnika u EU bilo žrtvom online prijevare, od čega 8%  otpada na krađu identiteta.

U Hrvatskoj su najčešće  krađe PIN-a debitnih i kreditnih kratica s pomoću tehnologije neprimjetno postavljene na bankomate (skimming), te krađa osobnih iskaznica s pomoću kojih kradljivac u kratkom roku sklapa niz telekomunikacijskih ugovora na osnovi kojih jeftino kupuje mobilne uređaje i računala i potom ih preprodaje.

„Često mi se obraćaju građani koji plaćaju tuđe kredite ili račune s kreditnih kartica koje nisu sami napravili. Zakonski okvir, što nacionalni što europski, nažalost ne ide na ruku žrtvama prijevare koje trpe i ekonomske i psihološke posljedice krađe identiteta. Ta vrst kriminala sve više ima prekogranična obilježja i zato je potrebna akcija s europske razine. Pozivam Europsku komisiju da poduzme konkretne korake u zaštiti svojih građana“, izjavila je zastupnica Borzan.

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/mimica/docs/consumer-tips.pdf

https://www.europol.europa.eu/content/publication/tips-and-advice-prevent-identity-theft-happening-you-1427