U govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan  pozvala je na što skorije donošenje sedmogodišnje Europske strategije o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu. Naime, već godinu postoji pravni vakuum na europskoj razini, zbog isteka prethodne strategije. Time je koordinacija nadležnih tijela oslabljena, a problem zanemaren unatoč činjenici da se svakih 5 sekundi jedan radnik u Europi ozlijedi na radnom mjestu.

Govor gospođe Borzan na plenarnoj sjednici donosimo u cijelosti:

“ Prema zadnjim podacima, nešto manje od 4 milijuna Europljana godišnje biva ozbiljno ozlijeđeno, a oko 5 tisuća izgubi život na radnom mjestu.

Te crne brojke su posljedica prvenstveno nebrige i neodgovornosti poslodavaca koji ignoriraju pravilnike o zaštiti na radu, a nažalost i nedovoljne svijesti radnika o važnosti brige o važnosti brige za zdravlje i za vlastitu sigurnost na radnom mjestu.

Potrebno je shvatiti da je prevencija najbolja i najisplatljivija opcija. U prvom redu neprocjenjivo je zdravlje i život radnika. Naravno, tu je i ekonomski aspekt. U Hrvatskoj prosječno godišnje svaki radnik koristi 10 dana bolovanja zbog ozljeda na radu, što čini oko 900 tisuća dana bolovanja godišnje. Unatoč tome, svega 10 % poslodavaca provodi mjere prevencije.

Stoga se pridružujem  svima onima koji žele ubrzati donošenje ove strategije, smatram da nemamo što čekati i da je važno razvijati jedinstven europski pristup zaštiti na radu.”