Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je 9. rujna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorila na problem minski sumnjivih područja u Hrvatskoj. Nastavak je to angažmana zastupnice iz Slavonije i Baranje u rješavanju problema koji još uvijek otežava živote građana Hrvatske u krajevima zahvaćenih ratom. Naime, Borzan je  22. kolovoza  Europskoj komisiji postavila i pismeno zastupničko pitanje na istu temu.

Govor gospođe Borzan na plenarnoj sjednici donosimo u cijelosti:

“Gospodine predsjedavajući, kolege zastupnici, želim vam skrenuti pozornost na jedan problem koji je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postao i europski problem, minski sumnjiva područja. Naime, nakon rata vođenog prije dvadesetak godina u Hrvatskoj je zaostao velik broj ne-eksplodiranih eksplozivnih naprava, odnosno mina.

Iako su hrvatske vlasti kroz djelovanje Hrvatskog centra za razminiranje od 1998. iz državnog proračuna za rješavanje tog problema izdvojile preko 320 milijuna eura, minski je sumnjivo još 651 četvornih kilometara s preko 74.000 evidentiranih mina.

Prema tim podacima gotovo jedna petina stanovništva Hrvatske živi u blizini minski sumnjivih prostora. Za te građane Europske unije mine nisu samo sigurnosni već i ekonomski i ekološki problem.

Ovim putem želim u Europskom parlamentu i u javnosti potaknuti svijest o opasnosti koju predstavljaju mine kako bi se ubrzalo njihovo uklanjanje.”