“Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda već ugrožavanje zdravlja drugih”, poručila je tijekom tzv. slobodnih govora  kolegama u Europskom parlamentu zastupnica Biljana Borzan. Po struci liječnica i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP, Borzan je govorila o sve većem problemu necijepljenja djece u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija već neko vrijeme upozorava kako su se neke zarazne bolesti koje su desetljećima bile pod kontrolom ponovno razbuktale u EU. Relevantan je slučaj ospica,  s porastom broja zaraza od 7000 slučajeva 2007. do 32.000 u 2013.

“Zdravstvo je u nadležnosti pojedinih država članica Unije, no recite to virusima i bakterijama.  I oni uživaju slobodu kretanja po Uniji i Schengen im ništa ne znači. Zapadne zemlje danas ulažu velika sredstva u programe cijepljenja u tzv. zemljama trećeg svijeta, no u isto vrijeme ne mogu svoje vlastite građane uvjeriti u nužnosti i korist cijepljenja,” kazala je Borzan.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi po broju zaraženih ospicama u odnosu na broj stanovnika. Susjedna zemlja je u 2014. imala čak 2204 slučaja zaraze. S obzirom na duljinu granice i broj ljudi koji je prelaze taj podatak bi u Hrvatskoj trebao biti zvono za uzbunu.  Odjeknula je i vijest kako je u Njemačkoj prije nekoliko dana od ospica umro dvogodišnji dječak. To se dogodilo u Berlinu, glavnom gradu jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta.

“Cijepljenje je jedno od najvećih civilizacijskih i znanstvenih dostignuća, no zabrinjavajuće velik broj građana  radije vjeruje opskurnim stranicama na internetu i teoretičarima zavjere nego medicini. Popularna je teorija da npr. cjepivo protiv ospica uzrokuje autizam, no ona je odavno znanstveno pobijena. Danas radi necijepljenja imamo epidemiju te bolesti, no sutra to može biti dječja paraliza,” upozorava zastupnica iz Osijeka.

Borzan je pokrenula postupak uvrštavanja rasprave o problemu ne-cijepljenja i širenja zaraznih bolesti na dnevni red parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravlje  i sigurnost hrane. Ukoliko se taj zahtjev realizira, na saslušanje će biti pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za kontrolu zaraza (ECDC).

“To je prvi korak iz kojeg bi trebali proizaći konkretni potezi na razini Europske unije”, smatra Borzan.

Video