Hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Biljana Borzan raspravljala je sinoć u Strasbourgu o potrebi donošenja Strategije za ravnopravnost spolova za naredno petogodišnje razdoblje, te se osvrnula i na raspravu o pravima žena u Hrvatskoj.

Europski parlament je sinoć raspravljao  o odluci Europske komisije da se Strategija za ravnopravnost spolova post 2015 stavi na čekanje. Podsjećamo, Parlament je prije nekoliko mjeseci usvojio preporuke za njen sadržaj.

Borzan je kazala kako kočenje prijedloga koji se tiču ravnopravnosti spolova poručuje polovici stanovništva EU da njihova temeljna ljudska prava na jednakost mogu čekati.

“To je isto kao i tvrditi da žene žele biti nezaposlene, odraditi 59 dana godišnje besplatno u odnosu na muške kolege, a u starosti ostati bez mirovine! Budući da čak 20 posto više žena stekne visoko obrazovanje, pretvarati se da je trenutačno stanje zadovoljavajuće je apsolutno suludo . Ovim tempom će, primjerice, jednake plaće za jednak rad biti ostvarene tek 2084. godine“, objašnjava Borzan.

Iskustvo je pokazalo da čak i sa strategijom o ravnopravnosti spolova, Europska unija čini male pomake u ostvarivanju rodne ravnopravnosti. Zato je posebno zabrinjavajuća činjenica da ovom trenutku nemamo ni strategiju o ravnopravnosti spolova, a kamoli prijeko potrebne dokumente poput strategije o borbi protiv nasilja nad ženama.

“Čak 90 posto građana novu strategiju o ravnopravnosti spolova smatra potrebnom, a Komisija je svela njihove želje na radni dokument. To je pljuska svim ženama u EU. U državama članicama dolazi do velikih promjera. U Hrvatskoj se u ovom trenutku raspravlja o potrebi medicinski potpomognute oplodnje, zakonu o životnom partnerstvu, pa čak i uvjetima pod kojima žena može izvršiti pobačaj.  Jučer su građani masovno izišli na ulice izražavajući želju za društvom solidarnosti, jednakosti, socijalne pravde i tolerancije.”, rekla je Borzan.

Boran je pozvala Komisiju da što prije donese strategiju za jednakost spolova prema smjernicama koje je izglasao Europski parlament.

“EU mora biti primjer čuvanja vrijednosti tolerancije i jednakosti, posebice u ovako turbulentnim vremenima.  Očekivali bi da se u 2016. godini neke stvari podrazumijevaju, ali po pitanjima rodne jednakosti često idemo jedan korak naprijed, a dva nazad. Strategija o ravnopravnosti ne bi trebala biti pitanje za diskusiju, već naša obaveza” .

Strasbourg, 03.02.2016.