Zastupnica Biljana Borzan je svojim glasom i službenom pismenom izjavom podržala izvještaj talijanskog zastupnika Orestea Rossija koji upozorava na manjkavosti mjera koje neke zemlje članice EU provode u polju sigurnosti pacijenata.

Kvalitetna i sigurna zdravstvena usluga nešto što bi se danas u Europi trebalo podrazumijevati. Unatoč tome, 8-12% hospitaliziranih pacijenata u Europskoj uniji postanu žrtve neadekvatne zdravstvene skrbi, primjerice postoperativnih infekcija.

Zdravstvo je u nadležnosti država članica, ali institucije Europske unije trebaju poticati države članice na aktivnosti koje će rezultirati većom sigurnosti pacijenta, te koje će voditi europskoj standardizaciji zdravstvene zaštite.

„Štetu prouzrokovanu manjkavom zdravstvenom uslugom treba promatrati prvenstveno u smislu zaštite pojedinca, ali i kao društveni problem. Na primjer, liječnici često propisuju antibiotike, a da nisu sigurni jesu li neophodni. Jednako tako, pacijenti su nezadovoljni ako iz ordinacije izađu bez recepta za antibiotik. Na taj način sudjeluju u razvoju otpornosti na antibiotike koja je dugoročno vrlo opasna. Nužno je uključiti sigurnost pacijenata u obrazovanje i izobrazbu zdravstvenih djelatnika te raditi na akcijskim planovima i strategijama za suzbijanje infekcija,“ smatra Borzan.

Izvještaj o sigurnosti pacijenata izglasan je s velikom većinom glasova na plenarnoj  sjednici Europskog parlamenta 22. listopada 2013. godine.