Direktor Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraze (ECDC) Mark Sprenger je danas u telefonskom razgovoru sa zastupnicom u Europskom parlamentu Biljanom Borzan (SDP) najavio dolazak tima ECDC-a u Hrvatsku kako bi poduzeli potrebne akcije u cilju što bolje zdravstvene zaštite građana u poplavljenim područjima.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je uputila pismo direktoru ECDC-a Marku Sprengeru u kojem opisuje razmjere štete i upozorava na opasnost koja prijeti građanima EU ako se ne spriječi nekontrolirano razmnožavanje komaraca. Zastupnica Borzan je tražila hitno pružanje logističke i financijske pomoći relevantnih institucija i agencija Europske unije.

„Poplava se povukla, a sada predstoji veliki posao. U tim krajevima Hrvatske, komarci su problem i bez posljedica kakve je donijela ova katastrofalna poplava. U ovim uvjetima, oni predstavljaju i veliku opasnost za širenje bolesti i stoga nema vremena za čekanje. Hrvatska odrađuje zaprašivanje sama, no posao je zahtjevan i hitan“, kazala je Borzan.

Gospodin Sprenger je obećao slanje tima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu zaraze na poplavljena područja u Hrvatskoj kako bi se spriječio razvoj bilo kakvih zaraznih bolesti. Istaknuo je važnost učinkovite i pravovremene prevencije u kriznim situacijama. Sličan tim već ispituje teren i u poplavljenim područjima Srbije.

Također je upozorio na važnost financijskih sredstava potrebnih kako bi se razmjeri štete što prije sanirali sa što manjim posljedicama po stanovnike poplavljenog područja. Obećao je da će pratiti rad Europske komisije po tom pitanju i ukazivati na važnost brzog oslobađanja potrebnih sredstava.

“Jako mi je drago što su u ECDC-u prepoznali hitnost situacije u poplavljenim područjima i važnost sprečavanja nepotrebnih zdravstvenih rizika. Poziv za što hitnijom reakcijom sam uputila i europskom povjereniku za zdravlje Toniu Borgu te europskoj povjerenici za katastrofe i hitne slučajeve Kristalini Georgijevoj. Vjerujem da će i Europska komisija brzo reagirati kako bi zaštitila naše građane”, komentirala je Borzan.

Više na:

http://www.biljanaborzan.eu/novost/borzan-zatrazila-pomoc-eu-pri-suzbijanju-komaraca-u-poplavljenim-krajevima-144