Prezentirajući brojne konkretne primjere i činjenice koje je Hrvatska ostvarila u dosadašnjem kratkom članstvu u Europskoj uniji, zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan (SDP) je u petak navečer održala javnu tribinu pod nazivom “Europska unija – prilika, a ne prijetnja!”.

Naravno, naglasila je pritom zastupnica Borzan, kako ni jednoj novoprimljenoj članici ranije, pa tako niti Hrvatskoj danas, ne mogu odmah po primitku poteći med i mlijeko zahvaljujući samo činjenici da smo postali članica najrazvijenijog kluba država.

– Od Europske unije se može puno toga dobiti i naučiti, ali ništa ne dolazi samo po sebi. Svi segmenti našega društva – od najmanjih općina, preko gradova, županija i države u cjelosti – moramo prihvatiti pravila života i ponašanja kakvi vrijede u čitavoj Uniji. Tako, da bi od Europske unije dobili sredstva za neke projekte kojima želimo poboljšati život naših građana, ta se sredstva mogu dobiti jedino uz poštivanje određenih kriterija – izjavila je Borzan, dodajući kako je ona kao europarlamentarna zastupnica u ovom kratkom mandatu ponajprije nastojala u Parlamentu prezentirati hrvatske interese i potrebe s jedne strane, te hrvatskoj javnosti i konkretnim pojedincima iz mnogih različitih djelatnosti, približiti način funkcioniranja Europskog parlamenta, s druge strane.

– Nadam se da je sve većem broju hrvatskih građana sve jasnije kako je danas Europski parlamnet i hrvatski parlament – poručila je zastupnica Borzan, pozivajući stoga da što više hrvatskih birača pristupi predstojećim svibanjskim izborima za Europski parlament.

U skladu s prezentiranom temom, brojni okupljeni stanovnici Našica i okolnih mjesta, iskazali su zanimanje za teme poput mogućnosti navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, pitanja aktualnih energetskih certifikata za zgrade, a ponajviše su isticali nužnost pojačanog educiranja u vezi kvalitetnijeg i učinkovitijeg konkuriranja za različita sredstva Europske unije.

Uz brojne građane, tribini su nazočili saborski zastupnici Domagoj Hajduković, Damir Tomić i Hrvoje Nekić, a domaćin tribine bio je Ivica Jerković, predsjednik našičke organizacije SDP-a.