Zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) je dobila odgovor na pitanje Europskoj komisiji o nelogičnim troškovnim dostave na zajedničkom tržištu.

Online trgovina se često spominje kao sektor čija će kvalitetna regulacija dovesti do značajnog gospodarskog rasta u EU. Unatoč tome, tijekom 2012. je samo 14% online kupaca kupovalo izvan granica svoje  nacionalne države.  Istraživanja pokazuju da 25% Europljana neke proizvode uopće ne može kupovati preko interneta zbog visokih troškova dostave i fragmentiranog tržišta.

“Premda Direktiva o uslugama zabranjuje svaki oblik diskriminacije na zajedničkom tržištu te zahtjeva da e-trgovci potrošaču ne naplaćuju više od stvarnog troška dostave, i dalje imamo nelogične primjere poput činjenice da dostava paketa od dva kilograma unutar Njemačke za rutu od 600 km iznosi oko sedam EUR, a dostava iz Njemačke u Nizozemsku za rutu od 40 km oko 17 EUR”, kaže Borzan.

U odgovoru Komisije stoji kako se Direktivom o poštanskim uslugama zahtjeva od trgovaca da tarife za univerzalne usluge budu pristupačne i prilagođene troškovima. Isto tako, Komisija je krajem 2013. pokrenula tzv. Plan za ostvarenje jedinstvenog tržišta za dostavu paketa koji bi većom interoperabilnosti i učinkovitosti trebao dovesti do smanjenja troškova za krajnje korisnike.

“Činjenica je da spomenuta Direktiva o poštanskim uslugama zahvaća samo 10 posto dostava u praksi. Isto tako, nacionalne granice predstavljaju barijere i ukoliko se kupuje digitalno dobro. Primjerice, ukoliko kupimo pretplatu na neki televizijski program pa mu ne možemo pristupiti iz druge države članice”, komentirala je Borzan.

Prema izvješću Europskog potrošačkog centra najveći dio pritužbi potrošača u pogledu nternet kupovine se odnosi upravo na nejasne troškove dostave. U prosjeku je cijena dostave dvostruko veća ako je riječ o prekograničnoj dostavi.

“U ljeto ove godine bi rezultati spomenutog Plana trebali doći na evaluaciju pred Vijeće i Europski parlament. Smatram da potrošači još uvijek nisu dovoljno zaštićeni, da su cijene dostave nerealne i da još uvijek nisu stvoreni kvalitetni preduvjeti za rast internet trgovine”, kazala je Borzan.

Više:

http://hr/novosti-detalji/komplicirana-regulativa-digitalnog-trzista-onemogucava-povecanje-on-line-trgovine-i-znatan-rast-bdp-a-167

http://hr/novosti-detalji/biljana-borzan-potrebno-je-uvesti-oznaku-sigurne-internet-kupnje-190