Iako iza sebe imaju tek četiri radna plenarna zasjedanja Europskog parlamenta, hrvatski europarlamentarci su konkretno pokazali kako se bliskom suradnjom, razmjenom informacija i neposrednim komuniciranjem s institucijama i gospodarskim subjektima, mogu učinkovito zaštiti interesi hrvatskog gospodarstva.

Naime, na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, održanom 23. listopada ove godine, između ostaloga i zahvaljujući angažmanu naših zastupnika, nisu prihvaćeni prijedlozi Odbora za ribarstvo EU parlamenta koji bi imali izrazito negativan utjecaj na hrvatsku akvakulturu.

Prijedlog amandmana na Europski fond za pomorstvo i ribarstvo uskratio bi velikoj većini hrvatskih uzgajališta ribe pristup poticajima iz tog fonda. Naravno, to bi ih stavilo u neravnopravan položaj prema konkurenciji iz EU i hrvatskom izvozu zadalo veliki udarac.

Zastupnici SDP-a u Europskom parlamentu izjasnili su se protiv tih prijedloga izražavajući ujedno i neslaganje s preporukama svoje političke grupe Socijalista i demokrata, a značajan posao napravljen je i u neformalnim kontaktima sa zastupnicima iz drugih zemalja.

Tim su povodom, Milan Božić, predsjednik Udruženja ribarstva i Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, uputili dopis zastupnicima i članovima njihovih timova, izražavajući zahvalu “na podršci i uključivanju u rješavanje ovog problema od samog početka, te trudu koji ste uložili kako bi zajednički zaštitili interese sektora uzgoja ribe u RH”, stoji u dopisu uz zaključak kako “rješavanje ovog problema može biti putokaz na koji način štiti interese hrvatskog gospodarstva u novim okolnostima punopravnog članstva”.

Više detalja o tijeku događaja možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.hgk.hr/sektor-centar/sektor-poljoprivreda-prehrana/dobar-primjer-zastite-gospodarskih-interesa-rh-pred-eu-institucijama