Zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš boravio je u radnom posjetu Bruxellesu 29. i 30. kolovoza. Razlog posjeta glavnom gradu Europske unije bila je prijava grada Osijeka na natječaj za izbor Zelena prijestolnica Europe 2016. koji organizira Europska komisija.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine i dodjeljuje se europskom gradu koji kontinuirano postiže rezultate u zaštiti okoliša te podržava i provodi projekte održivog razvoja na svom području. Dosadašnji dobitnici prestižnog priznanja su  gradovi Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gastiez, Nantes, Copenhagen i Bristol.

Zamjenik gradonačelnika Ambruš sastao se u Europskom parlamentu s euro-parlamentarkom Biljanom Borzan koja je pružila podršku kandidaturi Osijeka.

– Kao članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta dajem svoju punu potporu ovoj inicijativi. Smatram da će u slučaju izbora našeg grada za Zelenu prijestolnicu Europe 2016. višestruke koristi imati ne samo grad i građani već i cijela regija. Upravo zato ću promovirati među kolegama zastupnicima i dužnosnicima kandidaturu mog Osijeka, kazala je Borzan.

Ambruš smatra kako grad Osijek ima predispozicije i specifičnosti koje su dobar temelj za uspješnu kandidaturu.

– Čist okoliš je temelj za održavanje kvalitete života naših građana, a grad Osijek kontinuirano ulaže u ekološke i projekte održivog razvoja. Posljednji takav primjer je projekt proširenja i poboljšanja kanalizacijskog sustava i izgradnje postrojenja za obradu otpadnih voda. Projekt ugovoren u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova vrijedan je 72,5 milijuna eura od čega 53 milijuna dolazi iz Kohezijskog fonda, a cilj mu je poboljšati čistoću vode u Osijeku kroz smanjenje izlijevanja otpadnih voda u Dravu. Kroz takve projekte i ovu kandidaturu radimo na pozicioniranju Osijeka na zelenoj karti Europe, rekao je Ambruš.

Tijekom boravka u Bruxellesu osječki zamjenik gradonačelnika sudjelovao je na nizu sastanaka i radionica u Europskoj komisiji u vezi s procesom kandidiranja i izbora.