Kandidiranje i ispitivanje kandidata koje države članice predlažu za povjerenike Europske komisije izazivaju velik interes javnosti i medija. Priče iz 2014., poput potopa Slovenke Alenke Bratušek, kontroverzi s Mađarom Tiborom Navracicsem i uspjeha Nevena Mimice, osim demokratske funkcije imaju i svrhu dizanja vidljivosti Europskog parlamenta  i Komisije.

Poučen iskustvima s tih saslušanja, Europski parlament je krenuo u izradu novog pravilnika s preporukama o predlaganju, saslušanjima i izboru europskih povjerenika.  Eurosocijalisti su u travnju imenovali hrvatsku zastupnicu Biljanu Borzan kao izvjestiteljicu u radnoj grupi za nova pravila koja su izglasana na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Europski povjerenici su ljudi koji pet godina raspolažu s velikim ovlastima i milijardama eura. Zato države članice snose odgovornost da predlažu svoje najbolje ljude, a na Parlamentu je da provjeri njihov izbor prije nego novoj Komisiji izglasa povjerenje. Poslovnik kandidiranja i saslušanja su pravila igre koja nam omogućuju da provjerimo sposobnost, znanje i moralnost budućih povjerenika. Korumpiran ili nesposoban povjerenik može nanijeti veliku štetu kredibilitetu EU ,” kazala je zastupnica Borzan.

Neupitan moralni integritet i neovisnost povjerenika je ključan preduvjet za obavljanje tog posla. Budući da predlažu EU zakone koji moćnim industrijama i drugim lobijima mogu ozbiljno olakšati ili otežati poslovanje, europski povjerenici ne smiju imati osobne financijske interese vezane uz resor kojim upravljaju.

Poznat je slučaj Španjolca Miguela Arias Canetea koji je predložen za povjerenika za klimu i energetsku politiku da bi se naknadno saznalo kako ima vlasničke udjele u naftnoj industriji. Nakon što se Parlament pobunio protiv njegova imenovanja, Canete je te dionice rasprodao.

“Prije kandidature, dok je bio  europarlamentarac, Canete se zalagao za uvođenje EU poticaja za uzgoj bikova što je njegovoj supruzi, koja je vlasnica firme za uzgoj bikova, donijelo pozamašnu financijsku korist. Ni obitelji europskih povjerenika ne smiju financijski profitirati ili biti u sukobu interesa radi njihovog posla. Zato je na moje inzistiranje, ali uz otpor kolega iz EPP-a, u izvještaj radne grupe dodana odredba da su i članovi obitelji kandidata dužni proći provjeru financijskih interesa, ” izjavila je Borzan.

Trenutna Europska komisija ima devet ženskih povjerenica od ukupno dvadeset i osam članova. Bio je to minimum koji je Europski parlament  bio voljan podržati, no ruke predsjednika Komisije Junckera su bile vezane jer je velik broj država članica predložio samo jednog, i to muškog, kandidata.

U završni dokument je  dodana odredba da Parlament želi da sljedeći put svaka država članica predloži minimalno dvoje kandidata, muškarca i ženu. Time smo poslali jasnu poruku da više nećemo prihvatiti puki minimum žena u Komisiji. Oko ovog pitanja smo postigli širok konsenzus između stranaka u Parlamentu,” upozorila je hrvatska zastupnica.

Prijedlog zastupnice Borzan da se građanima putem društvenih mreža ubuduće omogući direktno sudjelovanje u procesu saslušanja je također dobio podršku Parlamenta.

Bruxelles, 9.9.2015.

Galerija
Video