Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je danas na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta pitala povjerenicu Europske komisije Bienkowsku na koji način se Komisija namjerava boriti protiv programiranog kvarenja i predložila uvođenje obavezne deklaracije o minimalnom trajanju proizvoda.

Europarlamentarka Borzan je početkom ove godine poslala pisano pitanje povjerenici EK za unutarnje tržište Elizabeti Bienkowskoj o potrebi da se spriječi takozvano programirano kvarenje uređaja. Naime, tada je objavljena studija napravljena u suradnji s Europskim potrošačkim centrima koja je pokazala da je većina uređaja programirana kako bi se nakon relativno kratkog vremena pokvarila i na taj način primoralo kupca da kupi novi. Na primjer, pokazalo se da su perilice rublja  programirane na samo 2.000 do 2.500 pranja, televizori na rad do 20.000 sati i slično.

Potrošačke udruge su trajanje uređaja povezale i s trajanjem jamstava, odnosno procijenile da “čim istekne garancija, uređaj crkne”.

“Smatram da je problem programiranog kvarenja jako važan svim potrošačima u EU. Programirano kvarenje nije nešto čije postojanje još moramo istraživati i dokazivati kada primjerice svi već pri kupnji  mobitela znamo da će kvaliteta njegova rada početi rapidno opadati nakon otprilike dvije godine”, kazala je Borzan.

Predložila je da se uvede sustav oznaka na proizvodima kojima bi se potrošaču kupcu jasno dalo do znanja koliko minimalno pranja može očekivati od određene perilice rublja ili koliko dugo će raditi neki televizor kako bi mogao donijeti informiranu odluku o kupnji.

Sličnu inicijativu je prošle godine podržalo i Europsko gospodarsko i socijalno vijeće koje je naglasilo ekološku štetu koju uzrokuje programirano kvarenje. Procjena je da se potrošnja prirodnih resursa po osobi u zadnjih trideset godina povećala za 50 posto, a da su velik uzrok tome lako kvarljivi uređaji, koji su dizajnirani tako da se ne mogu popraviti jer primjerice baterije nisu odvojive, nema rezervnih dijelova na tržištu i slično.

“Svaki dan na tržištu se pojavi novi model nekog već postojećeg uređaja. Logično je da proizvođači žele te modele prodati, a ne biti žrtve prevelike kvalitete vlastitog proizvoda. Čak 92 posto potrošača se izjasnilo kako podržava uvođenje oznaka minimalnog rada elektroničkih uređaja. Unatoč tome, zakonodavne akcije na razini EU izostaju. Možemo li u Vašem mandatu očekivati pomake u borbi protiv programiranog kvarenja, posebice u pogledu označavanja minimalnog vijeka trajanja uređaja?”, pitala je Borzan.

Povjerenica Bienkovska je odgovorila kako je osobno uvjerena da bi takve oznake trebali uvesti u cilju bolje zaštite potrošača. Ona je još od početka svog mandata isticala spremnost na rješavanje problema programiranog kvarenja. Komisija trenutačno provodi studije na pećnicama i hladnjacima kako bi provjerila navode o povezanosti jamstva i trajanja proizvoda.

 

Bruxelles, 06/05/2015.

Galerija