Zastupnica Biljana Borzan govorila je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o sposobnostima povlačenja sredstava iz strukturnih fondova EU na lokalnoj i regionalnoj razini. Točnije radilo se izvještaju koji predlaže da se ograničenja za zemlje članice koje proizlaze iz Pakta za rast i stabilnost ne vežu za kohezijsku politiku, odnosno korištenje sredstava iz fondova  EU.

Uvjeti preuzimanja sredstava iz strukturnih fondova su takvi da Komisija može izvršiti povrat međuplaćanja samo na temelju izjava o rashodima plaćenim u državama članicama. Iz tog proizlazi da nedostatak fleksibilnosti u primjeni Pakta o stabilnosti i rastu može ugroziti javno sufinanciranje programa.

Naime, obveza štednje na nacionalnoj razini te posljedično otežano sufinanciranje projekata lokalnim i regionalnim vlastima značajno bi suzilo mogućnost iskorištavanja sredstava iz strukturnih fondova.

„ Kako to obično biva, najteže bi bile pogođene siromašnije i slabije razvijene regije. Iz tog razloga podržavam ovaj  izvještaj koji predlaže niz mjera s kojima bi se sufinanciranje programa iz kohezijske politike ili djelomično ili potpuno izuzelo iz obveza Pakta o stabilnosti i rastu. Stoga, smatram kako je to korak u pravom smjeru jer se radi o sredstvima koja su usmjerena ka novom zapošljavanju, rastu i konkurentnosti,“ kazala je zastupnica Borzan.