Nakon kišnog Gorskog kotara, u četvrtak smo ponovno u Slavoniji – na redu su Pitomača i Virovitica. Iako su sunačne zrake uporno probijale između sve rjeđih oblaka i dan je bivao sve ljepši, pogled na obrađene njive između Pitomače i Virovitice, nije tako lijep. Naime, golemi trud mojih Slavonaca, velikim su dijelom ugrozile višednevne kiše.

Natopljena polja tek procvale kamilice i drugih kultura, ne slute na dobro. Iako su vrijedni Slavonci navikli na brojne teškoće koje nosi “tvornica pod otvorenim nebom” i sve čudnija klimatska događanja, lokalne i županijske vlasti, zajedno s državom bi ipak trebale imati više razumijevanja za takve neplanirane probleme.

U Europskom parlamentu smo veliku pažnju pridavali poljoprivrednoj politici i sada vidim da kao zastupnica moram još više ukazivati i pronalaziti rješenja za svakojake probleme poljoprivrednih proizvođača. Jer, Slavonija može prehraniti ne samo Hrvatsku, nego i puno više od toga. Europa nam u tome može i mora pomoći.

U tu sam se uvjerila i kroz mnoge razgovore s brojnim dragim stanovnicima Pitomače i Virovitice, a osobito s onima koje sam pozdravila na virovitičkoj tržnici. Zajednička poljoprivredna politika Europske unije mora čuti glas i slavonskih seljaka, ponovno već na sljedećim zasjedanjima koja nas očekuju u srpnju.