Još su stari Rimljani sadašnju Požešku dolinu nazivali zlatnom – Vallis Aurea. I bili su potpuno u pravu! U ove kišne svibanjske dane zlatnom je čine žuta polja uljane repice, krajem lipnja će se pozlatiti od sjaja pšenice i ječma, u rujnu će se sa svih okolnih obronaka zlatiti od graševine, u listopadu od zrna kukuruza… Uz to, čitave godine Požeška se dolina zlati od svojih vrijednih i poštenih ljudi.

Uz iskorištavanje tih prirodnih potencijala, vrijednost, stručnost i iskustvo ljudi, potreba je samo bolja organiziranost i zajednička dobra volja od općina i gradova, preko županije i države. Tada će i Požega, ali i čitava “hrvatska dolina”, postati gospodarskim zlatnim dolinama 21. stoljeća.

– Gospodarski uzlet Poljske i Češke, deset godina nakon njihova punopravnog članstva u Europskoj uniji, najbolji su dokaz kako se može uspjeti. Sigurno je da u tim zemljama ni danas ne teče med i mlijeko, ali je isto tako sigurno da se živi i radi bolje i zarađuje više od kako su članice EU. Nema nikakvog opravdanog razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj. I to ne za tek deset godina, nego već u sljedećem petogodišnjem mandatu Europskog parlamenta i našeg članstva u ovoj europskoj zajednici naroda – poručila je u Požegi i Kutjevu, Biljana Borzan, aktualna europarlamentarna zastupnica i naša kandidatkinja za sljedeći saziv Europskog parlamenta. Borzan je pozvala brojne okupljene Požežane da 25. svibnja izađu na birališta i svojim glasom dokažu kako je Europski paralament i hrvatski parlament.