Davno je prošlo vrijeme kada se između Kine i Europe trgovalo brodovima punim svile i čaja. Danas Kina i Europa razmjenjuju robu u vrijednosti od preko milijarde eura dnevno. Kina je najveći uvoznik u EU te je u 2012. uvezla roba u vrijednosti od 289,7 milijardi eura, dok su članice EU u Kinu prošle, 2012. godine izvezle robe u vrijednosti 143,9 milijardi eura. K tome, Kina je najvažniji izravni investitor u EU, što je prilika za nova radna mjesta, konkurentnost i pristup kapitalu za domaće europske tvrtke.

Stoga je, u povodu nedavnog izglasavanja ugovora o investiranju između Europske unije i Narodne Republike Kine u Europskom parlamentu, zastupnica i članica Izaslanstva EP za odnose s Kinom, Biljana Borzan, jučer posjetila Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj. Njezin domaćin i sugovornik je bio Shen Zhifei, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik NR Kine u RH.

U razgovoru sa zastupnicom Borzan, veleposlanik Shen Zhifei je istaknuo kako je jedan od temeljnih kineskih gospodarskih ciljeva povećati standard svoga stanovništva s razine nisko razvijene zemlje, na razinu srednje razvijene zemlje.

Pored pozitivnog utjecaja višegodišnjeg rasta kineskog gospodarstva, u razgovoru je bilo riječi i o projektima koje kinesko vodstvo pridaje zaštiti okoliša budući da tako brzorastuće gospodarstvo znatno utječe na zagađenost zraka i okoliša uopće.

Zastupnica Borzan je pohvalila odlučnost kineske vlade u namjeri učinkovitijeg usvajanja pravila tzv. zelene ekonomije.

Bilo je riječi i o određenim političkim nesuglasicama koje se javljaju u odnosima između EU i Kine, a koje se uglavnom odnose na određena pitanja ljudskih prava.

Veleposlanik Shen Zhifei je pak naglasio kako je nužno veće razumijevanje različitih tradicija Europe i Kine, dodavši kako upravo kvalitetnija komunikacija i posjete, pridonose razumijevanju.