Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 24. listopada 2013. godine zastupnica Biljana Borzan je govorila o budućnosti europskog sektora vina. Naime, velike reforme u tom sektoru su učinjene 2008. godine. Također, sektor potpada pod tekuće reforme u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU, a Europska komisija najavljuje nove reforme.

Na taj je način jedna od najuspješnijih grana europske proizvodnje pod konstantnim pritiskom.

“Pored mnogih drugih djelatnosti, ulaskom u EU, i hrvatski vinari imaju velika očekivanja od slobodnijeg pristupa jedinstvenom tržištu. To se, među ostalima, odnosi na proizvođače vinske sorte graševina koji čine gotovo trećinu ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj. U posljednjih 5 do 6 godina, proizvođači su uložili oko 20 000 eura po hektaru te značajno modernizirali pogone velikim ulaganjima kako bi se prilagodili europskim standardima.

Međutim, najavljene nove mjere koje nisu bazirane na evaluaciji prethodnih, predstavljaju nove izazove za proizvođače. Nisam protiv reformi, ali moramo misliti na ljude koji te reforme trebaju provoditi i tražiti način da im olakšamo i pojednostavnimo posao”,  kazala je Borzan.