Europski parlament je raspravljao prijedlogu zakona koji onemogućuje žene da obave pobačaj u Poljskoj. Raspravu je komentirala i hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan.

Prema najnovijem prijedlogu zakona u Poljskoj se u potpunosti kriminalizira pobačaj. Još 1991. je donesen vrlo kontroverzan zakon kojim je pobačaj zabranjen osim u tri slučaja: ukoliko je trudnoća rizična za majku, ukoliko postoje naznake da će dijete biti deformirano ili ukoliko je trudnoća posljedica kaznenog dijela. Novim prijedlogom  se želi zabraniti pobačaj u potpunosti. Procjena je da je oko 400 tisuća ljudi izišlo na ulice prosvjedujući protiv zakona.

„Rasprava u Europskom parlamentu je bila vrlo žustra. Započela je skandiranjem poljskih aktivistica s galerije te nizom optužbi ekstremne desnice u EP da problem nije u nadležnosti EU. Poljakinje su građanke EU i naša je obaveza zaštiti njihova ljudska prava, moramo pokazati da solidarnost nema granica. Smatram da su kolege koji tvrde da ovo nije pitanje u nadležnosti EU licemjerni jer istovremeno podržavaju inicijativu „One of us“ koja promovira zabranu pobačaja na razini EU“, kazala je Borzan.

Tijekom rasprave poljski zastupnici s krajnje desnice su nazivali pobačaj „genocidom protiv Božje volje“ ili omalovažavali problem predlažući da „pozitivnom diskriminacijom sačuvamo samo ženske fetuse i tako ostvarimo ženska prava“.

„Ženama treba omogućiti pristup tržištu rada, zdravstveni odgoj, zaštitu od seksualnog i drugih oblika nasilja te dostupnost kontracepcije, a ne govoriti im što da rade sa svojim tijelom. Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete, nitko nema pravo prisiliti ženu da rodi pod cijenu vlastitog života ili pak ženi pod traumom spontanog pobačaja prijetiti zatvorom“, kaže Borzan.

Poljske aktivistice tvrde kako zabranom pobačaja ta praksa ne prestaje već postaje povlastica bogatih koje mogu otići u drugu državu, dok su ostale žene prepuštene na milost i nemilost kvazidoktorima i kvazipreparatima. Unatoč strogim zakonima, procjena je da se u Poljskoj godišnje izvede 80 do 120 tisuća pobačaja.

„Žensko tijelo je često predmet političkih bitaka, ali žensko tijelo pripada samo ženi. Španjolska je to naučila prije dvije godine kroz prosvjede i na europskoj razini. Zbog snažnih žena koje su u ponedjeljak izašle prosvjedovati u Poljskoj, i u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu, EU je snažnija“, zaključila je Borzan.

Strasbourg, 06/10/2016.