Rijetko kad se apsolutno sve političke stranke u Europskom parlamentu slože oko nekog pitanja kao što su se jučer složile po pitanju prijedloga nove direktive o prodaji GMO hrane i stočne hrane. Opće mišljenje Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane je da prijedlog Europske komisije ne valja i da direktivu treba povući. Pučani, socijalisti, konzervativci, liberali, ljevica, zeleni i euroskeptici su u ponedjeljak u Strasbourgu jedni za drugim  očitali bukvicu europskom povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisu Andriukaitisu, predbacujući mu nedostatak političke hrabrosti.

“Kada neki zakon napadaju sve zainteresirane strane to obično znači da je ili jako dobar ili jako loš, u ovom slučaju radi se o lošem prijedlogu. Američki pregovarači o TTIP-u i Greenpeace se ne slažu gotovo o niočemu, no jednoglasni su u protivljenju vašem prijedlogu. To mišljenje dijele  brojne države članice EU, udruge poljoprivrednika, biotehnološke tvrtke i mnogi drugi,” kazala je na sjednici hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Komisijin prijedlog daje državama članicama mogućnost zabrane prodaje GMO hrane, no u isto vrijeme im nalaže poštivanje međunarodnih trgovinskih sporazuma kojih je Europska unija potpisnik.  U praksi je to nemoguće ostvariti, pogotovo jer se nacionalne zabrane neće smjeti temeljiti na utjecaju GMO hrane na zdravlje i okoliš. Naime, to je u nadležnosti Europske uprave za sigurnost hrane (EFSA)  i u trenu kada je GMO hrana odobrena od Komisije, ona već ima EFSA-inu potvrdu da je neškodljiva.

Nova direktiva bi izazvala kaos na zajedničkom tržištu i rezultirala tužbama biotehnoloških tvrtki protiv  država članica koje bi uvele nacionalne zabrane. Države koje uvedu zabrane bi u isto vrijeme morale poštovati slobodu prijevoza GMO hrane kroz svoj teritorij i ne bi smjele uvoditi kontrole na granicama. Tekst je tako sročen da bi se dala mogućnost regijama unutar jedne države da odlučuju žele li prodaju GMO hrane ili ne. Predsjednik Juncker se obvezao demokratizirati postupak odobrenja GMO-a, no ovo je apsurdno,” upozorila je Borzan.

Zastupnica iz Slavonije je upitala povjerenika Andriukaitisa ima li Komisija plan B za slučaj da se predložena direktiva povuče.

“Vaše pravo je da ovaj prijedlog odbijete, no on je najbolje što Komisija u ovom trenutku ima. Nema plana B, ako odbijete ovaj prijedlog, na snazi ostaju sadašnja pravila za koja i sami znate da su nepravedna. Države članice se nikad nisu mogle složiti žele li GMO ili ne i Komisija je morala igrati ulogu đavoljeg odvjetnika i sama davati odobrenja,” odgovorio je povjerenik.

Kod odobrenja svakog GMO-a države glasaju za ili protiv, ali im je potrebna kvalificirana većina, što je otprilike 20 država.  Od 2003. anti-GMO države nikad nisu uspjele prikupiti kvalificiranu većinu  i Komisija u tom slučaju ima pravo postupiti po vlastitom nahođenju.  Sve GMO proizvode koji su sada na tržištu EU, odobrila je Komisija samostalno.

Predstavnici zelenih su optužili Komisiju da je namjerno izašla s lošim prijedlogom za koji je znala da će Parlament odbiti. Tako bi oprali ruke od demokratizacije na koju se predsjednik Juncker obvezao prije stupanja na  čelo Komisije.

“Bode u oči činjenica da Komisija nije napravila procjenu učinka koja u pravilu ide uz nove EU zakone. Službeno objašnjenje je da nije bilo vremena, no čini mi se da je pravi razlog bojazan da bi istraživanje pokazalo da je direktiva neprovediva u praksi. Zaključno, smatram da ovakav zakon nije moguće popraviti u Parlamentu i Komisija ga treba povući,” poručila je Borzan na kraju.

Više: http://hr/novosti-detalji/borzan-nova-gmo-direktiva-ide-na-stetu-drzava-clanica-230