TTIP ne prestaje izazivati kontroverze, kako među građanima tako i u Europskom parlamentu. Europsko  predstavničko tijelo je u srijedu ujutro trebalo glasati o mišljenju o tijeku pregovora. No u utorak navečer predsjednik Parlamenta Martin Schulz je donio odluku o odgodi glasanja. To je unutar ovlasti predsjednika, ali debata o sporazumu se trebala održati kako je i zakazana. U srijedu ujutro se pak pokazalo kako to nije tako, debata je isto tako odgođena većinom od samo dva glasa za.

“Glasanje je odgođeno, no mi smo bili spremni raspravljati o ovoj važnoj temi. Mislim da to žele i građani koji su nas proteklih dana zasipali mailovima. Njihovo je pravo znati što Europski parlament misli o TTIP-u, a svaka odgoda će pojačati sumnju javnosti. Glasala sam protiv odgode rapsrave jer mislim da nemamo što kriti, građanima treba reći kako stvari stoje,” kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

U obrazloženju odgode su navedeni proceduralni razlozi, no jasno je da je pravi razlog neslaganje unutar političkih grupa oko nekih ključnih odredbi poput ISDS-a. Radi se o sustavu razrješenja sporova između investitora i država za koji zagovaratelji kažu da će povećati ulaganja, a protivnici da će omogućiti multinacionalnim tvrtkama tužbe protiv suverenih država.

“Grupa socijalista je uložila amandman da se ISDS potpuno isključi iz TTIP-a jer mislimo da bi to sporazum učinilo pravednijim i demokratičnijim. Europski pučani su bili protiv tog amandmana, no glasanje  bi bilo vrlo tijesno. Rezultat je teško predvidjeti jer nije bilo jedinstvenog stava unutar velikih političkih grupa, što je jedan od razloga zašto je došlo do odgode glasanja,” kazala je Borzan.

Prilikom glasanja o odgodi debate atmosfera u plenarnoj dvorani Europskog parlamenta je bila naelektrizirana. Pljuštale su međusobne optužbe za kukavičluk i zakulisne igre, a inače pristojna razina komunikacije se pretvorila u nadvikivanje.

“Na momente je bilo mučno gledati kolege koji su inače smireni i konstruktivni kako urlaju i mašu rukama. Očito je da TTIP ima potencijal stvarati sukobe, a ovdje se radilo samo o mišljenju o tijeku pregovora. Kada budemo glasali o konačnom pristanku ili odbacivanju sporazuma, očekujem kako će situacija biti na rubu, “ upozorava  Borzan.

Nakon devet rundi pregovora između SAD i EU još uvijek nije jasno kada bi oni mogli biti okončani. Američki Senat je prošli mjesec odbacio zakon koji bi predsjedniku Obami dao široke ovlasti za ubrzano prihvaćanje sporazuma. Time je zadan udarac planovima da se pregovori završe tijekom 2016.

“Nastavljam pratiti tijek pregovora kako bi sporazum na kraju bio u korist građana. Redovito imam termine u sigurnoj sobi Europskog parlamenta gdje imamo priliku pregledavati dokumentaciju i to ću raditi dok god traju pregovori. Postoji određena “crvena crta” koju ne smijemo pregaziti, a to je zaštita europskih standarda u sigurnosti hrane, radničkih prava, okoliša, javnih službi i prava potrošača,” kazala je Borzan.