Potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan obrušila se zajedničku izjavu 12 ministara transporta EU koji traže ukidanje prava putnika na povrat novca u slučaju otkazivanja leta zbog korona virusa. Borzan, koja je već ranije pisala Komisiji kako se kriza avioprijevoznika ne smije lomiti preko leđa građana, ocijenila je takve izjave apsolutno neprihvatljivim.

Jučer je nakon sastanka Vijeća ministara EU zaduženih za promet, 12 država objavilo zajedničku izjavu kojom traže da EU suspendira pravo povrata novca putnicima za letove koji su otkazani zbog korona virusa. Inicijativu su pokrenule Francuska i Nizozemska, a pridružile joj se Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Grčka, Irska, Latvija, Malta, Poljska i Portugal.

„Procjena je kako je oko 87 posto letova u EU otkazano zbog korona virusa. Europski zakon o pravima putnika u zračnom prometu je predvidio ovakve situacije i premda se neka prava suspendiraju, pravo na refundaciju putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi. Ja sam već pisala povjereniku Europske komisije za zaštitu potrošača Reyndersu da osigura provođenje europskih zakona, jer su neke aviokompanije od samog početka krize odbijale građanima vratiti njihov novac.  Postavlja se pitanje koji je smisao europskih pravila, ako se ona prvom prilikom kada putniku zatrebaju naprasno ukidaju?! Procjena je da su aviokompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde eura refundacija“, kaže Borzan.

Europski potrošački centri bilježe povećanje upita potrošača za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 posto upita vezano je za prava putnika u zračnom prometu.

„Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330 tisuća putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od europskog prosjeka. Naši građani nisu ti koji trebaju snositi trošak krize velikih avioprijevoznika. Veliki dio država pomaže svoje prijevoznike financijski, a razmišlja se i o uspostavi europskog fonda. Velika većina građana se također nalazi u financijskim problemima uslijed povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građane „dere“ kako bi se spasilo velike igrače“, rekla je Borzan.