Nakon nekoliko poslovno teških godina, ove godine u Zračnoj luci Osijek očekuju rekordan broj putnika. Direktor Domagoj Marinić kaže kako je to ostvareno zahvaljujući financijskoj pomoći države, ali i europarlamentaraca koji su se zauzeli da Europska komisija ne zabrani subvencioniranje regionalnih aerodroma. Stoga je na obilježavanju otvorenja ljetne sezone u Zračnoj luci Osijek i dolaska prvog aviona iz Londona, bila i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan (SDP).

– Zračna veza Osijeka s Londonom je naš prozor u svijet i bio je potreban zajednički napor s lokalne, regionalne, nacionalne, ali i europske razine da ovaj projekt zaživi. U Europskom parlamentu smo se morali boriti protiv nastojanja Europske komisije da zabrani  subvencioniranje regionalnih aerodroma. Zajedno s još pedesetak kolega iz raznih europskih zemalja potpisala sam otvoreno pismo predsjedniku Komisije Barrosu u kojem smo ga upozorili da bi takva zabrana praktički značila gašenje velikog broja manjih aerodroma. Sporna odredba je u veljači izmijenjena i danas možemo biti sigurni da će suradnja Zračne luke Osijek s Ryanairom, ali i mogućim drugim sličnim kompanijama, biti dugotrajna i plodonosna – izjavila je zastupnica Borzan, dodajući kako joj je čast i zadovoljstvo ako je tome osobno pridonijela svojim aktivnostima u Europskom parlamentu.

Inače, tijekom ljetne sezone, koja će ove godine potrajati do listopada, slavonska metropola je povezana sa Zagrebom, Splitom, Dubrovnikom te prvi puta s Rijekom i Londonom.

Djelatnici Zračne luke više ne moraju strahovati za posao, neki od njih usavršavaju se u inozemstvu, a najavljuje se otvaranje novih radnih mjesta. Turistički djelatnici od gužve u Zračnoj luci Osijek očekuju povećanje svojih prihoda. U prilog takvom očekivanju svjedoče i podaci kako je samo prvim letom iz Londona u Osijek je stiglo 160 putnika, a za London ih je otputovalo 130.