Tajanstveni trgovinski sporazum tema sastanaka s američkim Kongresom i relevantnim institucijama

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) je sporazum o slobodnoj trgovini oko kojeg pregovaraju Europska unija i Sjedinjene Američke Države. Ako se pregovori uspješno okončaju, bit će stvoreno najveće i najbogatije područje slobodne trgovine na svijetu.

TTIP izaziva i brojne kontroverze jer postoji bojazan da će uklanjanje trgovinskih barijera dovesti do snižavanja visokih europskih standarda u područjima poput ekologije, zdravstva, energetike i zaštite potrošača.

Pregovori između Europske komisije  i vlade SAD-a se vode iza zatvorenih vrata što u mnogim europskim zemljama izaziva skepsu javnosti. Činjenica da su pregovaračka stajališta proglašena tajnima i nedostupnim ikome izvan Komisije samo je podgrijala nepovjerenje i teorije urote. Na inzistiranje Europskog parlamenta zastupnicima su na uvid dani pregovarački dokumenti, ali i to samo u “sigurnoj sobi” unutar EP.

U ožujku delegacija Europskog parlamenta putuje u Washington na sastanke s američkom vladom, Kongresom, organizacijama potrošača i drugim relevantnim sugovornicima. Među dvanaest eurozastupnika bit će i Biljana Borzan.

“U Washington idemo po odgovore i pojašnjenja, nadam se da ćemo ih po povratku i imati jer građani moraju imati točne i relevantne informacije. Treba imati na umu da i s američke strane postoji skepsa prema TTIP-u i zato je bitno da saznamo što oni vide kao moguće probleme. Kao članici resornog odbora EP izuzetno mi je drago što je predviđen sastanak s predstavnicima “Food and Drug Administration”, državnom agencijom za sigurnost hrane i lijekova,” najavila je Borzan.

Borzan se pitanjem TTIP-a bavi još od prvog mandata u Europskom parlamentu kada je pitala Europsku komisiju hoće li zaključenje sporazuma s Amerikom značiti puštanje GMO-a na europsko tržište. Komisija je tada odgovorila negativno, no postoji još cijeli niz potencijalnih problema poput “Investor/State Dispute Settlement” (ISDS) mehanizma prema kojem bi strani investitori mogli tužiti države ako radi promjena nacionalnih zakona izgube ulaganja i profit. Dobra vijest je što su radi pritiska Europskog parlamenta pregovori oko tog dijela sporazuma trenutno suspendirani.

“Nažalost, malo tko u Hrvatskoj zna što je TTIP i kakve bi posljedice, pozitivne i negativne, mogao imati. Radi se o dokumentu koji bi mogao uvelike promijeniti globalne ekonomske odnose, ali i svakodnevne živote naše i budućih generacija. Nitko ne zna kako će konačni tekst TTIP-a izgledati, a hoće li ga Europski parlament podržati, ovisit će o tome hoće li Komisija ispoštovati obećanja koja je dala vezano uz očuvanje europskih standarda i vrijednosti “ kazala je eurozastupnica Biljana Borzan.

Više:

http://www.biljanaborzan.eu/hr/novosti-detalji/buducnost-sigurnosti-hrane-u-europskoj-uniji-sto-nam-donose-pregovori-sa-sad-om-155

http://www.biljanaborzan.eu/hr/novosti-detalji/borzan-o-trgovinskom-sporazumu-sa-sad-ne-gurajte-gmo-na-mala-vrata-112