Tajnovitost koja okružuje Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) je od danas  za stupanj manja. Naime, Europska komisija je nakon jedanaest mjeseci pritiska od strane Parlamenta, europskog pravobranitelja i nevladinih udruga olakšala pristup povjerljivim dokumentima vezanim uz sporazum. Svim zastupnicima Europskog parlamenta će od sada na uvid biti dostupni pregovarački dokumenti vezani uz npr. stajališta američke strane koji su dosad bili nedostupni.

“Mogu samo reći konačno, ovakav potez je trebao biti povučen odavno.  Da se od početka radilo transparentnije, špekulacije i kontroverze koje okružuju pregovore ne bi bile na razini na kojoj su danas.  Komunikacija s javnosti oko TTIP-a je za Barrosove komisije loše odrađena, ali nova europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom radi dobar posao u demistifikaciji sporazuma”, komentirala je Biljana Borzan, prva hrvatska eurozastupnica koja je imala pristup tzv. “sigurnoj sobi” s pregovaračkim dokumentima.

Iako i dalje vrijede uvjeti sigurnosti  i povjerljivosti na koje svaki europarlamentarac mora pristati prije ulaska u prostoriju s dokumentima,  liberalizacija pristupa će im uvelike olakšati posao.

TTIP je politički previše važan da bi donositelji odluka koji će jednog dana morati dizati ruku za ili protiv sporazuma bili praktički isključeni iz procesa pregovaranja, pa makar na razini promatrača. Kada dođe vrijeme morat ćemo donijeti odluku koja će imati veliki utjecaj na budućnost EU i živote naših građana.  Zato pozdravljam ovaj potez Komisije jer je donesen u interesu građana, Europske unije i njene percepcije u javnosti”, smatra Borzan.

Već prošli mjesec je napravljen značajan korak tako što je svim europarlamentarcima dozvoljen pristup dijelu dokumenata niže razine povjerljivosti putem računala u njihovim uredima u Bruxellesu. To je bio prvi potez u implementaciji nove strategije Komisije koja je prigodno nazvana “Inicijativa za transparentnost TTIP-a”.

Do sada sam petnaestak puta bila u “sigurnoj sobi” i nastavit ću pratiti pregovore do samog kraja. TTIP može donijeti značajnu korist Hrvatskoj i EU kroz rast BDP-a, trgovine i zapošljavanja, no sve ovisi o cijeni koju ćemo za to platiti u vidu ustupaka američkoj strani. Ništa u životu nije besplatno, a naš posao je da procijenimo hoće li ta cijena biti prihvatljiva,” zaključila je hrvatska eurozastupnica