Iako aktualna hrvatska oporba pokušava stvoriti dojam kako Hrvatska doživljava silne neugodnosti zbog, kako kažu, tvrdoglavosti Vlade u vezi provođenja europskog uhidbenog naloga, o toj se se temi uopće nije razgovaralo na prošlotjednom plenaranom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu – izjavila je u emisiji Panoptikum Radio Osijeka, europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan, dodajući kako je prošle godine bilo 60-ak sličnih slučaja na različite teme, dok je u dosadašnjem dijelu ove godine bilo nešto više od 40 tema koja su na neki način govorile o neskladu između EU i država članica. I, što se dogodilo? Sve su te teme riješene u hodu između samih država i Europske komisije – kazala je Borzan.

O tome kako objašnjava prilično patetične izjave Viviane Reding, iskusne europske političarke konzervativnog pedigrea s novinarskim iskustvom, kako je “vrlo žalosna i razočarana” ponašanjem hrvatskih vlasti i vezi europskog uhidbenog naloga, zastupnica Borzan je objasnila:

– Osobno mi se čini da gospođa Reding i nije iskreno ljuta na Hrvatsku kako je to u medijima ispalo. Ona je iskusna europska političarka i sada je već u kampanji za potencijalnu buduću predsjednicu Europske komisije i pokušava na svaki mogući način dobiti pažnju javnosti. Da je ozbiljno mislila kako je to prava tema, ona bi to još u ponedjeljak navečer, kada je na dnevnom redu bilo riječi o europskom uhidbenom nalogu, otvorila tu temu i pokušala poentirati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ona to tada nije niti spomenula jer je očito svjesna kako ta tema u raspravi Europskog parlamenta nije osobito zanimljiva. Međutim, odmah nakon plenarne sjednice, naši su je novinari uhvatili na hodniku, te je izrazila svoje žaljenje ne bi li time što više dojmila hrvatsku javnost. Stoga sam uvjerena kako će ta tema vrlo brzo prestati biti hrvatska medijska top-tema, te da nema govora ni o kakvim sankcijama ili sličnim katastrofičnim posljedicama po Hrvatsku kako to prezentira dio hrvatskih medija – izjavila je zastupnica Biljana Borzan.