Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula van der Leyen je danas prezentirala svoj program Grupi socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

 Novoizabrana potpredsjednica grupe naša Biljana Borzan pitala ju je kako vratiti povjerenje građana koje je narušeno činjenicom da je kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije netko tko nije sudjelovao u izborima. Građani su na ove izbore izašli u najvećem broju u zadnjih 20 godina.

 “Vaše imenovanje dogovoreno je iza zatvorenih vrata, ignorirajući proces spitzenkandidata. kako ćete objasniti građanima koji su izišli na izborima da njihov glas nije važan, i što je još važnije – kako ih planirate ponovno motivirati da izađu na izbore za pet godina?!“, kazala je Borzan.

 „Svjesna sam da je moje imenovanje poljuljalo princip spitzenkanidata, no mislim da ga ne treba napustiti već poboljšati. Smatram da trebamo pronaći rješenja za sljedeće izbore koje će biti prihvatljivo i državama članicama i Europskom parlamentu. Trebamo izvući korisne lekcije iz ovih događanja i iskoristiti ih kako bi sustav bolje funkcionirao,” odgovorila je Von der Leyen.

 Borzan je također pitala za stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije na razini EU s kojom se odugovlači već dvije godine. Jedna od tri žene u Europskoj uniji je žrtva nasilja.

 „Važno je da EU bude primjer u borbi protiv nasilja nad ženama. Ovo je pitanje koje ne može čekati. Što ćete napraviti kako bi se konvencija što prije ratificirala?“, kazala je Borzan.

 Von den Leyen je odgovorila kako joj je to važna tema i da, ako EU ne poduzme korake na području borbe protiv nasilja nad ženama, neće nitko. Rekla je kako je veliki uspjeh što je ta konvencija donesena i kako je ona osnova za izgradnju drugih instrumenata za borbu protiv nasilja nad ženama. Također je rekla kako bi htjela da u Komisiji ima jednak broj povjerenica kao i povjerenika te da će tražiti da države predlože kandidate oba spola.