Biljana Borzan, SDP-ova eurozastupnica dobitnica je nagrade MEP Award, tzv. EU Oscara za 2017. godinu čime je proglašena europarlamentarkom godine u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova. Borzan je time ušla u elitno društvo 18 eurozastupnika koji su ponijeli ovo veliko priznanje u različitim kategorijama. Hrvatskoj eurozastupnici nagrada je u organizaciji Parliament Magazina uručena na svečanoj ceremoniji održanoj u srijedu navečer u Bruxellesu, nakon što joj je stručni žiri dao prednost u odnosu na druge dvije nominirane protukandidatkinje, Španjolku Iratxe Garcia Perez (S&D), te Terry Reintke iz Njemačke (GUE).

– Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njena majka, ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva. Sretna sam što sam imala cijelu “vojsku” iza sebe, ali mnoge žene nemaju tu mogućnost. Zato želim ovu nagradu posvetiti svim ženama u EU, posebno onima u Hrvatskoj i na Balkanu i njihovoj svakodnevnoj borbi. Isto tako, želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbuslke konvencije na razini EU. – rekla je Borzan nakon što je primila nagradu, za koju ju je nominiralo 29 nevladinih organizacija iz Hrvatske, regije i Europske unije istaknuvši, između ostalog, i njezinu veliku aktivnost u Odboru za prava žena i jednakost spolova kao i rad na brojnim izvještajima koji za cilj imaju bolji položaj žena u EU, njihovo ekonomsko osnaživanje, značajniju ulogu u poduzetništvu i općenito ravnopravniji položaj na svim društvenim i drugim razinama.

– Zastupnica Borzan početkom mandata skupila je oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godine godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Europska komisija je po deklaraciji odredila 2017. godinom projekata za borbu protiv nasilja nad ženama sa budžetom od 4 milijuna eura, pisalo je u jednom tekstu nominacije.

U fokusu njezina rada između ostaloga našla se i borba protiv seksualnog uznemiravanja žena na radnom mjestu, ali i borba za njihov bolji položaj u poduzetničkom svijetu, jer ‘žene čine samo oko trećinu poduzetnika u EU i suočavaju se s mnogim preprekama kao što su teži pristup financiranju, usklađivanje poslovnog i privatnog života te razni stereotipi o njihovim sposobnostima.’

U svom izvještaju za proračun za ravnotežu privatnog i poslovnog života istaknula je kako je zaposlenost žena na razini EU niža 11,6 posto, kako 50 posto žena radi na puno radno vrijeme, a muškaraca 71,2 posto, te da 20 posto žena ne radi zbog brige za starije i nemoćne, dok je kod muške populacije riječ o svega 2 posto. Takav sustav rada donosi financijski gubitak na razini EU od 370 milijardi eura godišnje.

– Mislim da je jako važno poslati i poruku u Hrvatsku da netko iz Bruxellesa promatra situaciju kod nas jer su ženska prava na sve većem udaru. Treba nam više dobrih priča. Vrlo pozorno, u niskom startu, čekam novi Vladin prijedlog Zakona o pobačaju te naravno budno pratim proces ratifikacije Istanbulske konvencije – kazala je Borzan.

Bruxelles, 21.3.2018.