Obraćajući se kolegicama i kolegama na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnica Biljana Borzan upozorila je na mogućnost da hrvatski gradovi ne dobiju priliku postati Europske prijestolnice kulture.

Brojni europski gradovi, npr. Maribor u Sloveniji,  su do sada iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove i identiteta. Kad grad dobije naslov Europske prijestolnice kulture, tijekom cijele jedne godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe što ima pozitivan utjecaj na turizam, gospodarstvo i razvoj.

Nažalost, pregovori između europskih institucija vezani uz nastavak i financiranje tog prestižnog projekta u razdoblju 2020.-2033. su zapeli. Hrvatski i irski gradovi dolaze na red upravo 2020. i kako  procedura kandidiranja traje šest godina, ako se pregovori ove godine ne pomaknu s mrtve točke, ta prilika bi im mogla propasti.

„Želim izraziti zabrinutost radi zastoja u pregovorima između europskih institucija oko programa Europske prijestolnice kulture. Titula Europske prijestolnice kulture je počast koja je prepoznata u Europi i svijetu, a gradovi nositelji tog naslova  imaju opipljivu kulturnu, ekonomsku i društvenu korist od njega. Apeliram na sudionike pregovora da što prije pronađu rješenje kako bi se program koji promiče europsku kulturu i duh od 1985. godine nastavio. Isto tako, nadam se kako će gradovi najmlađe zemlje članice EU imali priliku podijeliti svoju bogatu kulturu i naslijeđe sa svijetom”, poručila je Borzan.