Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnica Biljana Borzan govorila je o novom programu EU za mlade pod nazivom Erasmus-Plus 2014-2020.

Dosadašnji ili ”stari” Erasmus je zasigurno jedan od najuspješnijih projekata EU jer je milijunima mladih Europljana, među kojima  i više tisuća njih iz Hrvatske, omogućio studiranje u drugim zemljama. Osim obrazovne, njegova vrijednost je u tome što mladima širi horizonte i upoznaje ih s drugim kulturama i narodima.

Novi Erasmus objedinjuje dosadašnje programe poput Tempusa, Grundtviga, Comeniusa i  Youth in Action  koji su se bavili djecom, mladima i obrazovanjem, a raspolagat će sa sredstvima koja su 70 posto veća nego u prošlom proračunskom razdoblju.

„U ovim recesijskim vremenima kada su ksenofobija i nacionalizam u porastu, Erasmus nam je potreban više nego ikad prije, jer je učinkovit protiv neznanja koje rađa sumnju i mržnju. Novi Erasmus-Plus imat će proračun od gotovo 15 milijardi eura što je, u ovim vremenima štednje, hvale vrijedno postignuće. Kao liječnica posebno pozdravljam  ulaganje u rekreacijski sport jer je pretilost djece i mladih prava bolest modernog doba,“ kazala je Borzan.

Prava vrijednost Erasmusa je što mladima, među kojima ima najviše razočaranih u europsku ideju, omogućava da iskuse njena postignuća poput otvorenih granica. A generaciji koja nezaposlenošću plaća teret krize EU mora iznova dokazivati svoju vrijednost i korist.