Europska komisija je danas objavila dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

– Strategija jasno označava poboljšanje pristupačnosti kao jedan od prioriteta budućih ulaganja te navodi kako će se moći financirati iz NextGenerationEU fonda i proračuna Unije. Izrijekom se navodi kako je cilj pomoći osobama s poteškoćama u kretanju poput starijih i osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se premijer i ministrica Tramišak iskažu i jedan dio od 22 milijarde eura s kojima se hvale upregnu u izravnu korist građana, – kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan već nekoliko godina s udrugom umirovljenika HP i HT lobira kako bi se u Hrvatskoj realizirao program ugradnje dizala u stambene zgrade. Usprkos velikom interesu javnosti to se do sada nije dogodilo.

Prije 4 godine su mi iz Junckerove Komisije pismeno odgovorili da je moguće sufinancirati poboljšanje pristupačnosti u stambenim zgradama. Prije nekoliko mjeseci to mi je odgovorila i Komisija Ursule Van der Leyen, a sad imamo i strategiju „Renovacijski val“. U njoj se izrijekom navodi zašto je to dobro za EU i kako će se financirati. Nadam se da će to biti dovoljno da se netko u Zagrebu konačno pokrene i prestane tražiti razloge zašto se ne može pomoći tisućama starijih i slabo pokretnih ljudi kojim bi dizala značila spas, izjavila je Borzan.

Više hrvatskih udruga za osobe s invaliditetom je, na poticaj Borzan, u srpnju 2020. sudjelovalo u javnoj raspravi koju je o strategiji otvorila Europska komisija. Akcija je koordinirana s ciljem da se u strategiju uvrste mjere za poboljšanje pristupačnosti.

Uspjeli smo, želim zahvaliti udrugama koje su sudjelovale u lobiranju, kao i European Disability Forum-u koji je također sudjelovao. Uzeli smo ideju jedne male i odlučne grupe hrvatskih umirovljenika i utkali je u strategiju EU! Bit će žalosno ako se njihov projekt bude realizirao u drugim državama, no ne i u Hrvatskoj, – zaključila je Borzan.