“Vjerujem da svatko želi znati odakle je meso koje stavlja na stol svoje obitelji”, komentirala je konačno izglasavanje rezolucije Europskog Parlamenta označavanju zemlje podrijetla mesa zastupnica Biljana Borzan. Europski zakonodavci su sa 460 glasova “za” i 260 “protiv” iz Strasbourga poručili kako žele uvođenje obveznog označavanja zemlje podrijetla mesa koje je sastojak prerađene hrane. Primjer takvih proizvoda su npr. lazanje, hamburgeri i sendviči.

“Nakon velikih skandala s pokvarenim mesom i konjetinom koja je prodavana kao govedina javila se potreba za zakonskim rješenjem koje bi takve slučajeve onemogućila. Izglasavanjem COOL (Country of origin labelling) rezolucije Europskoj komisiji smo poslali signal da predloži nove propise”, kazala je zastupnica Biljana Borzan koja je na tekst rezolucije utjecala putem amandmana.

Deklaracija na kojoj ne piše da npr. lazanje proizvedene u Hrvatskoj  sadrže govedinu iz Poljske nije poštena prema potrošačima i otvara put za razne prevare. Borzan je u obrazloženju rezolucije uključila dio u kojem u osnovi stoji da će označavanje zemlje podrijetla mesa olakšati vlastima zemalja članica borbu protiv prevara s hranom i kažnjavanje počinitelja.

Prema sadašnjim EU propisima obvezno je označavanje zemlje podrijetla samo za svježu govedinu i teletinu. Od ove godine označavanje postaje obvezno za svježu svinjetinu, janjetinu, jaretinu i meso od peradi, no podrijetlo mesa u prerađenoj hrani i dalje neće biti obvezno označavati. Cilj je rezolucije resornog odbora Europskog parlamenta da se takva situacija promijeni.

“To se može riješiti relativno jednostavno i bez velikog troška za proizvođače. Uostalom, smatram kako je povjerenje potrošača neprocjenjivo. Prema istraživanjima glavne europske udruge za zaštitu potrošača 90 posto njih želi znati odakle je meso koju jedu. Zajedničko tržište Europske unije otvara brojne mogućnosti izbora za potrošače i proizvođače, ali ima i rupa koje iskorištavaju bezobzirni špekulanti. Takve rupe treba zatvoriti, a zdravlje i potrošačka prava građana dodatno zaštititi,” poručila je Borzan.