Danas je na sjednici Europskog parlamenta raspravljano o problemu genitalnog sakaćenja djevojčica i žena (FGM) koje postaje sve veći problem i unutar EU. U raspravu se uključila i Biljana Borzan (SDP), članica Odbora za javno zdravstvo te zamjenska članica Odbora za ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu.   

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da u svijetu ima oko 140 milijuna djevojčica i žena koje su žrtve genitalnog sakaćenja. Riječ je o odstranjivanju vanjskih dijelova ženskog spolovila koji se provodi zbog kulturnih, vjerskih i društvenih običaja uglavnom nad djevojčicama do 15 godina. Samo 18 posto takvih zahvata se provodi u bolnicama, a ostali se vrše na iznimno okrutan i nehigijenski način noževima, staklom i slično.

“Kao ljudsko biće i kao liječnica sam zgrožena ovom praksom. Zalažem se za  učinkovite i brze mjere za borbu protiv toga posebno zastrašujućeg oblika kršenja ženskih prava. Prije svega mislim na učinkovitu kriminalizaciju takvih aktivnosti uvažavajući načelo eksteritorijalnosti. Pola milijuna žrtava genitalnog sakaćenja živi u EU, a samo je 41 predmet te vrste zabilježen na sudovima u čak 11 država članica. To je uistinu sramotno za europsko društvo!”, kazala je u svojoj raspravi Biljana Borzan.

Potencijalne žrtve FGM-a žive u Austriji, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Rezolucija Europskog parlamenta iz 2012. procjenjuje kako je u direktnoj ugrozi od sakaćenja u EU 180 000 djevojčica i žena.

Borzan se založila za razvoj jedinstvene evidencije svih aspekata genitalnog sakaćenja i obrazovanje stručnjaka. Naglasila je kako posebno valja ubrzati molbe za azil žrtava sakaćenja i onih koji su u direktnoj opasnosti.

Strategija koju je donijela Europska komisija je nedovoljna jer ne određuje jasne rokove! Ostaje samo skupi popis lijepih želja! I to ne skup u ekonomskom smislu kao što Komisija voli naglašavati kada se radi o sprečavanju nasilja nad ženama, već, što je mnogo gore, skup u ljudskim životima!”, rekla je Borzan.