Europski parlament je danas izglasao rezoluciju kojom zahtjeva da se osnaži i kompletira EU Regulativa o informiranju potrošača o hrani kroz navođenje zemlje podrijetla za mlijeko koje se koristi kao sastojak u mliječnim proizvodima te mesa za neprerađenu hranu, proizvode s jednim sastojkom i sastojke koji čine više od 50 % nekog prehrambenog proizvoda.

Europska komisija nije poduzela puno nakon sličnog zahtjeva EP iz veljače 2015., tvrdeći da bi to poskupilo poslovanje budući da mnogi proizvođači nabavljaju sirovine iz raznih država. Parlament drži pritisak inzistirajući na označavanju porijekla „djelomično prerađenih“ mesnih i mliječnih proizvoda poput kobasica, slanine, sira i vrhnja.

“Deklaracija na kojoj ne piše da npr. lazanje proizvedene u Njemačkoj  sadrže govedinu iz Rumunjske nije poštena prema potrošačima i otvara put za razne prevare. U raznim istraživanjima potrošači su se izjasnili kako im ne smeta malo poskupljene proizvoda jer čak 90 posto njih želi oznaku podrijetla mesa u prerađenoj hrani. Čak 84 posto građana želi da se označava podrijetlo mlijeka i mlijeka u mliječnim proizvodima”, kaže hrvatska zastupnica u Odboru za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Biljana Borzan.

Usvojen je i amandman naše zastupnice kojim upozorava da je prehrambeni lanac često dugačak i složen i uključuje mnoge poslovne subjekte u prehrambenoj industriji i druge stranke, a potrošači su sve manje upoznati s načinima proizvodnje svoje hrane. Istaknula je kako je prema sadašnjim propisima u Hrvatskoj za obmanu potrošača maksimalna kazna iznosi tek 70 tisuća kuna što je sitniš nekome tko na obmani zaradi milijune.

“Pogotovo želimo obvezno označavanje podrijetla svih prehrambenih proizvoda i sastojaka čije pakiranje sugerira da se radi o „domaćem“ proizvodu, poput zastava i „plod hrvatskih polja“, premda su sastojci velikim dijelom uvozni. Naime, proizvođači vješto iskorištavaju činjenicu da je građanima podrijetlo prehrambenih proizvoda jedan od najvažnijih kriterija pri kupnji. “Domaće” proizvode preferira čak 70 posto europskih kupaca”, objašnjava Borzan.

Rezolucija je usvojena velikom većinom glasova eurozastupnika (422 glasa za i 159 protiv).