Veliko postignuće ostvarila je danas hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. Imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU. Dakle, biti će glavna autorica prvog dokumenta Europskog parlamenta o toj temi, a u izradu se ide upravo zbog intenzivnog lobiranja naše europarlamentarke.

„Ovo je odlična vijest za naše građane. Moj prijedlog da Europski parlament konačno iznjedri službenu poziciju je usvojen. Ja ću biti autorica većeg dijela dokumenta, onoga koji se odnosi na razlike u kvaliteti kod prehrambenih proizvoda, a kolegica iz Češke Olga Sehnalova za neprehrambene proizvode“, objašnjava Biljana Borzan.

Podsjećamo, Borzan je u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu napravila istraživanje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj. Istraživanje je prvo u EU obuhvatilo i neprehrambene proizvode, a Borzan je projekt sama financirala. Nakon objave rezultata, prozvani proizvođač dječje hrane HIPP je najavio povlačenje manje zdrave kašice s hrvatskog tržišta i zamjenu s njemačkom. Isto tako, nakon što su rezultati poslani u Europsku komisiju, predsjednik Juncker je osudio problem s najviše razine.

„Više od 70 posto građana RH smatra da nas multinacionalne korporacije tretiraju kao građane drugog reda. Moje istraživanje  je to i potvrdilo, proizvodi na našem tržištu su lošije kvalitete, te su čak i skuplji. Sjećam se kako sam na početku mandata morala kolege povlačiti za rukav, a oni iz zapadnih zemalja nisu imali pojma o čemu pričam. Ipak, trud se isplatio i danas Europski parlament kreće u izradu službene pozicije“, kaže Borzan.

Borzan je već u kontaktu s predstavnicima potrošačkih udruga i industrije. Pregovori će početi u siječnju.

Bruxelles, 05/12/2017.