Borzan: Nova pravila nisu idealna, ali daju veću samostalnost zemljama članicama

U Europskom parlamentu je izglasan konačan tekst direktive koja dopušta zemljama članicama ograničenje ili zabranu uzgoja GMO na njihovom teritoriju. Tekst je usuglašen u pregovorima s Europskim vijećem i Komisijom i nakon objave u službenom glasniku EU stupa na snagu.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je putem amandmana aktivno sudjelovala u izradi direktive, glasala je za kompromisni tekst.

“Dokument o kojem ćemo glasati nije idealan, no ispunjava svoj glavni cilj. Zemlje članice će imati više neovisnosti zabraniti uzgoj GMO-a na svojem  teritoriju. Drago mi je što je uvažen moj amandman koji obvezuje biotehnološke tvrtke da, u razdoblju od predlaganja do stupanja na snagu nacionalnih mjera zabrane, prekinu sve aktivnosti vezane uz sijanje GMO kultura,” kazala je Borzan na plenarnoj sjednici.

Direktiva obvezuje zemlje koje dopuste uzgoj GMO na provođenje striktnih mjera za sprječavanje prekogranične kontaminacije, ako zemlje s kojima graniče zabranjuju GMO. Europska komisija se nadalje obvezuje u roku od četiri godine izraditi izvještaj o sustavu nadoknade štete uzrokovane uzgojem GMO-a.

To je ipak slabije od prvotnog prijedloga koji je amandmanima zastupnice Borzan i dvoje kolega iz Italije i Mađarske ugrađen u tekst. On je predviđao trenutnu uspostavu sustava financijske odgovornosti koji će osigurati da štetu i obeštećenja nastala od nekontroliranog prekograničnog širenja snosi “zagaditelj”.

“Smatram lošim potezom značajno ublažavanje odredbi o financijskoj odgovornosti “zagaditelja” u slučaju prekograničnog širenja GMO-a u države u kojima je zabranjen. Nadam se da se to neće pokazati točnim na najgori mogući način,” upozorila je Borzan.

Treba imati na umu da se ova direktiva bavi isključivo pravom na ograničenje ili dopuštanje GMO na teritoriju pojedinih zemalja članica. Kontroverzan sustav dopuštenja uzgoja na razini cijele EU ostaje isti. Poznat je slučaj GMO kukuruza Maize 1507 za koji je Europska komisija bila prisiljena dati odobrenje jer se zemlje članice u Europskom vijeću nisu mogle dogovoriti. Čak 19 zemalja je tada glasalo protiv, no zbog kompliciranog  sustava  glasanja nisu imale apsolutnu većinu za zabranu.

U programu rada nove Komisije, predsjednik Jean Claude Juncker se obvezao pokrenuti postupak promjene te direktive već ove godine, no dok se to ne dogodi, upravo izglasana pravila omogućuju zemljama da se izuzmu iz odobrenja za uzgoj.

“Ne držim da je GMO nekakvo “vražje sjeme”, no dok god nismo u potpunosti sigurni o njegovom utjecaju na zdravlje i bioraznolikost, države moraju imati mogućnost zabrane. Osim toga, tržište tradicionalnih i organskih poljoprivrednih proizvoda je sve veće  i male europske zemlje poput Hrvatske imaju višestruke ekonomske koristi od toga što su slobodne od GMO usjeva,” smatra zastupnica Borzan.

Više:

https://gmo/nova-eu-gmo-direktiva-veca-samostalnost-zemljama-clanicama-ili-klopka

Strasbourg, 13. siječanj 2015.