Članstvo u EU nam u svakom pogledu koristi i nije bilo greška kao što mnogi to misle u Hrvatskoj. Rekla je u Čakovcu na tribini Hrvatska i Europska unija – prilika, a ne prijetnja SDP-ova EU parlamentarka Biljana Borzan. Tribina je održana 27. ožujka u dobro popunjenoj dvorani čakovećkog Doma sindikata.

Borzan je građanima govorila o tim prednostima ulaska naše zemlje u Europsku uniju i kao prvo istaknula onu materijalnu tj. novac koji se projektima može ‘izvući’ iz strukturnih fondova.

“Sada su nam dostupna određena financijska sredstva, koja mi, nažalost, iz našeg proračuna naprosto ne možemo imati za financiranje nekih stvari. EU će nam to omogućiti. S druge strane to je jedinstveno europsko tržište od gotovo pola milijarde potrošača, koje pruža velike mogućnosti, nadalje, otvorenost granica, mogućnost školovanja u EU, mogućnost zapošljavanja… Dakle, EU je jedna zajednica prilika i mogućnosti, a na nama je jednostavno da ih iskoristimo. Naravno, uz njoj se ništa ne nudi na pladnju, nego moramo znati kako uzeti”, rekla je Borzan.

Borzan je istakla važnost izlaska na nadolazeće izbore za Europski parlament jer je RH prenijela oko 60% suverenosti pri donošenju zakona na tijela EU.

Nakon predavanja zainteresirani građani zastupnici su postavljali pitanja vezana uz prilike u Hrvatskoj i načinu na koji odluke donesene na europskoj razini utječju na svakodnevni život građana.