Energetsko certificiranje zgrada kao i selektivno prikupljanje otpada nije i ne treba biti bauk. Provođenje tih mjera, pored kvalitetnijeg življenja, omogućit će nam i korištenje dijela od čak 325 milijardi eura s koliko raspolaže Europski fond za regionalni razvoj do 2020. godine – istaknula je Borzan

Na poziv zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan (SDP), predstavnici krovne Udruge stanara Hrvatske iz Osijeka i Rijeke (Vladimir Stanić, Josip Jurman, Milan Jokić, Dolores Zadković-Cuculić i Đana Pahor) posjetili su Europski parlament u Bruxellesu i sudjelovali na više edukativnih sastanaka u Parlamentu te u odjelima za energetiku i okoliš u Europskoj komisiji. Teme razgovora su bile europske odredbe o energetskom certificiranju zgrada i razvrstavanju otpada, značaj njihove primjena i u Hrvatskoj, kao i nužnost kvalitetnijeg informiranja građana o provođenju tih mjera.

Naime, iako građani takve mjere “na prvu loptu” doživljavaju kao novo opterećenje, energetsko certificiranje, a posljedično i podizanje energetske učinkovitosti, u konačnici znači uštedu novca građana kroz niže cijene režija, ali i povećanje vrijednosti nekretnina do 8 posto na tržištu nekretnina.

Prema odredbama posljednje Direktive EU, donešene 2012. godine, sve novoizgrađene zgrade poslije 2020. godine morat će imati nulti energetski razred. Godišnje se, prema toj Direktivi, tri posto zgrada u državnom vlasništvu treba prevesti u energetski činkovite. Hrvatska je dobila pravo na korištenje novca iz Fonda za regionalni razvoj i to je konkretna pomoć prilikom obnove zgrada, odnosno poboljšanja njihove energetske učinkovitosti. Svaki takav projekat bio bi financiran u 75 postotnom iznosu od strane Fonda.

U Odjelu za okoliš Europske komisije, gosti iz Hrvatske su upoznati s metodama i načinima zbrinjavanja kućnog otpada. Istaknuto je da građane treba educirati da je otpad resurs i zato je važno njegovo prikupljanje po domaćinstvima te njegovo razvrstavanje. Naravno, preduvjet za to je dobra infrastruktura – prikupljališta otpada moraju biti udaljena najviše dva kilometra od domaćinstava, a građani moraju imati osigurane kante za različit otpad.

Izaslanstvo Udruga stanara razgovaralo je i s europarlamentarnom zastupnicom Biljanom Borzan, te su je upoznali s pozitivnim učincima obavljenih razgovora.

– Dužnost nas zastupnika je da približimo građanima institucije Europske unije. Kao članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta neprestano potičem pitanja zaštite okoliša čemu pripada i danas aktualno pitanje razvrstavanja svih vrsta industrijskog i kućnog otpada. Ulaskom Hrvatske u EU dobili smo mogućnost korištenja sredstava iz Fonda za regionalni razvoj i to treba iskoristiti za poboljšanje uvjeta življenja naših građana. Europski fond za regionalni razvoj raspolaže s 325 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine, a dio toga novca trebali bi i naši građani iskoristiti za obnovu stambenih jedinica i njihovo preoblikovanje u energetski učinkovite jedinice. A to je samo jedan segment konkretne koristi od našega članstva u Europskoj uniji – kazala je zastupnica Borzan.