Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan provela je četvrtak u Đakovu. Prijepodne je na Korzu organizirana kava s građanima, koju su Đakovčani iskoristili kako bi zastupnici prenijeli svoje viđenje rada hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu. Mještane jednog od najljepših slavonskih gradova zanimalo je kakva je razlika u radu Europskog parlamenta i Sabora, koje su aktivnosti europarlamentaraca i kako europski zakoni utječu na njihov svakodnevni život. Dobrom raspoloženju uvelike su pridonijeli i mladi đakovački SDP-ovci koji su uz pripremu kave Đakovčanima darivali i prikladne suvenire, kape i majice.

Nakon prijepodnevne kave i druženja s Đakovčanima na Korzu, predvečer je organizirana tribina “EU: prilika, a ne prijetnja”.  Zastupnica Borzan tom je prilikom prezentirala niz mogućnosti koje se, Hrvatskoj u cjelini, ali i svakoj općini, gradu i županiji, pruža temeljem punopravnog članstva u Europskoj uniji. Međutim, da bi se te mogućnosti maksimalno iskoristile onako kako je to primjerice učinila Poljska, potrebna je bitno bolja i učinkovitija koordiniranost svih koji u Hrvatskoj u tome sudjeluju.

– Od Europske unije se može puno toga dobiti i naučiti, ali ništa ne dolazi samo po sebi. Svi segmenti našega društva – od najmanjih općina, preko gradova, županija i države u cjelosti – moraju prihvatiti pravila života i ponašanja kakvi vrijede u čitavoj Uniji. Tako, da bi od Europske unije dobili sredstva za neke projekte kojima želimo poboljšati život naših građana, ta se sredstva mogu dobiti jedino uz poštivanje određenih kriterija – kazala je tom prilikom Borzan i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore jer je Europski parlament od 1.srpnja 2013. i hrvatski parlament.