Uz uobičajena događanja u Slatini, Orahovici, Karlovcu i Ogulinu, a koja se odnose na aktualnu kampanju za Europski parlament, za europarlamentarnu zastupnicu Biljanu Borzan, protekli vikend bio je i u znaku njegovanja slavonskih običaja i tradicije.

Naime, zastupnica Borzan najprije je u subotu poslijepodne posjetila Općinu Podgorač gdje je s tamošnjim vijećnicima i općinskim načelnikom Goranom Đanićem, razgovarala o mogućnostima budućih razvojnih projekata ove slavonske općine u kontekstu korištenja europskih sredstava.

Zastupnica Borzan tom je prigodom sudjelovala i u otvaranju tradcionalne manifestacije “Uskrsni stol u Podgoraču” koju zajednički pripremaju Općina Podgorač i HKD Podgoračani.

Nakon toga, posjetila je Stare Mikanovce u Vukovarsko-srijemskoj županiji i nazočila uglednoj manifestaciji “Šunkijada” koju uz potporu Općine, Županije i Ministarstva poljoprivrede, organizira Stočarska udruga Utvaj iz Starih Mikanovaca.

– Obje manifestacije, ona u Podgoraču i ova u Starim Mikanovcima, pokazuju svu vrijednost tradicionalnih slavonskih običaja i baštine. Istovremeno, te manifestacije zorno govore o tome da tradicionalni slavonski proizvodi itekako imaju svoje mjesto na velikom europskom tržištu od preko 500 milijuna potrošača. Na nama, sadašnjim i budućim zastupnicima hrvatskih interesa u Europskom parlamentu, je zadatak da upravo takve vrijednosti Slavonije i Hrvatske, maksimalno iskažemo i otvorimo vrata za takve proizvode – istaknula je europarlamentarna zastupnica Borzan dodjeljujući zlatna priznanja 7. Nacionalnoj šunkijadi u Starim Mikanovcima.