Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je zajedno sa svim članovima tog Odbora na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu postavila usmeno pitanje Europskoj komisiji o problemu dostave prilikom online kupovine.

“Gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave. Najgore je što u zadnjem koraku online kupnje saznaju da uopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže “ne, mi ne prodajemo Hrvatima”. To je na zajedničkom tržištu nedopustivo”, kazala je Borzan.

Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, ali nisu implementirani u praksi. Ta činjenica značajno ugrožava projekt zajedničkog digitalnog tržišta.

Borzan je istaknula kako uz nemogućnost dostave poseban problem za manje države članie predstavlja i preskupa dostava. 

“Samo 5 posto prekograničnih dostava je besplatno, a u pravilu su duplo skuplje nego  dostave unutar jedne nacionalne države. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s kilometražom. Dakle za 40 kilometara ćete platiti dva ili tri puta više nego za 1000 km jer ste prešli granicu! Kupac nema opciju birati između različitih opcija za dostave i nakon nekoliko koraka u procesu kupnje cijena dostave dođe kao ucjena: ili plati ili si protratio vrijeme!”, kazala je tijekom plenarne sjednice Borzan.

Europski parlament je 2013. objavio studiju “Diskriminacija potrošača na zajedničkom digitalnom tržištu” gdje je pokazano kako dostava paketa od 2 kg iz Aachena (Njemačka) u Berlin (Njemačka) košta 6,90 EUR za udaljenost od 600 km, a isti paket kad putuje u Maastricht (Nizozemska) košta 17 EUR za rutu od 40 km.

Članovi odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača su kritizirali neprovođenje postojećih Direktiva dok se nove mjere već najavljuju Strategijom o digitalnom tržištu. Na taj način, ocjenjuju u Odboru za unutarnje tržište, samo se gomila neprovediva legislativa.

“Zajedničko tržište nije tržište gdje je državljanstvo preduvjet za poštenu suradnju i tu ne smije biti kompromisa!”, kazala je Borzan.

 

Strasbourg, 08/10/2015.

Galerija