Europska unija usklađivanjem propisa o tehničkim pregledima i registraciji vozila diže razina sigurnosti na cestama. Nema novih komplikacija i troškova za hrvatske vozače jer su zakoni i pravilnici RH već stroži od minimuma koje traži EU

Europski parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici glasuje o novim pravilima za tehničke preglede i registraciju motornih vozila. Nova regulativa, koja postavlja minimum kriterija jednakih za sve članice EU, određuje razdoblja valjanosti obavljenih tehničkih pregleda, otežava namještanje kilometraže kod rabljenih vozila, na razini EU definira kategoriju “oldtimera”, propisuje obvezne tehničke preglede za motocikle, olakšava međusobno priznavanje tehničkih pregleda među državama članicama itd.

“Većina građana uz tehničke preglede i registraciju motornih vozila uglavnom vezuje samo trošak vremena i novca. Kao i svakom vozaču, s time mi se lako  složiti, no procedure služe da na ceste propuštaju samo sigurna vozila. Sigurnost mora biti primarna, no ključno je ostaviti zemljama članicama samostalnost u usklađenju nacionalnih zakona s novom regulativom. Na taj način, nova europska pravila neće dodatno opteretiti proračune kućanstava i poduzetnika”, izjavila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta SDP-ova zastupnica Biljana Borzan, u raspravi o prijedlogu Uredbe o periodičnim tehničkim pregledima vozila.

Svakoj državi članici ostavljen je prostor da u sklopu svog nacionalnog zakonodavstva nadogradi, odnosno postroži univerzalne minimalne zahtjeve, uvažavajući svoje specifične okolnosti, tradiciju i interese (takva politika se čak i potiče od strane zakonodavstva Europske unije). Većina promjena u legislativi Europske unije u području tehničkih pregleda i registracije vozila u kontekstu predmetne inicijative Europske komisije odavno su implementirane kako u legislativi tako i u praksi Republike Hrvatske.

“Posebno pozdravljam nove odredbe o međusobnom priznavanju obavljenih tehničkih pregleda u zemljama članicama. Vjerujem da će građanima Hrvatske, koji iskazuju velik interes za kupnju automobila na tržištu EU, to značajno olakšati život”, naglasila je  Borzan.