Informiranost i edukacija mladih važna je za razbijanje euroskepticizma te za učenje o prednostima koje mladima, i hrvatskim građanima općenito, pruža Europska unija – naglasila je zastupnica Borzan

Tridesetak srednjoškolaca iz Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Istarske županije, proteklih je mjeseci aktivno sudjelovalo u projektu “Youth for EU – Mladi za Europu”. Projekt koji je dio programa “IPA Information and Communication 2011”, financiran je od Europske unije, a neposredno su ga organizirale agencije lokalne demokracije iz Osijeka, Brtonigle i Siska.

Ciljevi projekta su bili educiranje mladih o Europskoj uniji, njenim politikama, programima i financijskim sredstvima, poticanjem mladih na aktivno građanstvo u izgradnji nove, buduće Europe, poticanjem rasprava među mladima o relevantnim EU temama kako bi se informiralo njih i građane općenito o prednostima proširenja i mogućnostima za Hrvatsku i njezine građane ulaskom u Europsku uniju.

Pored niza aktivnosti, sudionici su tijekom projekta proveli anketno istraživanje na uzorku od 558 mladih u dobi od 16 do 26 godina iz gradova Sisak, Topusko, Petrinja, Osijek, Rovinj, Pula i Buje. Ispitana su mišljenja, stavovi, ali i potrebe mladih u područjima obrazovanja, zapošljavanja i mobilnosti. Dobiveni rezultati i preporuke koje su mladi naveli uobličeni su u dokument pod nazivom “Glas mladih” koji je na završnom događaju održanom u petak navečer u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi, uručen predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti te Europskog parlamenta.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo zastrašujuć, ali nažalost i očekivan rezultat. Naime, čak 83 posto anketiranih mladih iz Osijeka razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Isto misli i 63 posto mladih iz Sisačko-moslavačke, te blizu 50 posto mladih iz Istarske županije.

Izražavajući zabrinutost takvim podacima, Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, kako je Europska komisija u suradnji s Vladom RH pripremila projekt “Jamstva za mlade” kojim su rezervirana sredstva u visini od minimalno 475 milijuna kuna. Srdestva su namijenjena upravo za poticanje zapošljavanja mladih ljudi.

Istovremeno, zastupnica Borzan je izrazila zadovoljstvo što se ovakvi projekti provode. Međutim, dodala je kako bi bilo još učinkovitije da se oni provode i u sklopu obrazovnog sustava jer, kako je rekla, informiranost i edukacija mladih važna je za razbijanje euroskepticizma te za učenje o prednostima koje mladima, i hrvatskim građanima općenito, pruža Europska unija.