U salonu Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je druga svečana dodjela priznanja „Najdonator“, koje se dodjeljuje hrvatskim tvrtkama koje su donirale najviše hrane u prošloj godini. Drugu godinu za redom kategoriji u proizvođača hrane nagrađen je Dukat d.d., kao i Konzum d.d. u kategoriji trgovaca. Te dvije tvrtke su donirale gotovo polovicu od sveukupno prijavljene donirane hrane u 2018. godini.

– Čestitke Dukatu i Konzumu te njihovim radnicima što su drugu godinu za redom pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima. Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke, izjavila je zastupnica europskih Socijalista i demokrata  Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.

 Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 9.936.882,09 kn. Radi se o smanjenju u odnosu na 2017. kada je prijavljeno 10.757.848  kuna, a  napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

– „Najdonator“ je nagrada koja je namijenjena tvrtkama koje su pokazale da zaista brinu o zajednici u kojoj posluju te da im je važno pružiti podršku upravo najranjivijima. Ovim putem pozivam i sve ostale poslovne subjekte koji još nisu, da se uključe u sustav doniranja hrane i kroz društveno odgovorno poslovanje iskažu svoju podršku i solidarnost s onima koji su u potrebi, izjavila je Ivana Vretenar iz Mreže hrane.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladić iz Vukovara Mirko Tivanovac. Organizatori su se također zahvalili Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su pomogli u organizaciji projekta.

Dukat d.d. je u prošloj godini donirao hranu u vrijednosti 2.535.421 kuna bez PDV-a, što je 25 posto ukupno donirane hrane u 2018.

– Sustavno doniranje proizvoda Dukat provodi od 2015. godine, od kada smo humanitarnim ustanovama širom Hrvatske donirali 900 tona proizvoda, ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. U 2018. godini donirali smo 192 tone proizvoda i time osigurali gotovo milijun mliječnih obroka za više od 40.000 socijalno ugroženih građana i djece. Osim toga, otvorili smo i dvije nove diskontne trgovine, u Zagrebu i Slavonskom Brodu, kako bismo naše proizvode učinili dostupnijima građanima slabijeg financijskog statusa, izjavila je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.   

Konzum d.d. je, u 2018. donirao hrane u vrijednosti 2.262.534 kuna, što je 22 posto od svih donacija u prošloj godini. 

– U 2018. godini Konzumov tim uložio je iznimne napore u doniranje hrane pred istekom roka trajanja udrugama diljem Hrvatske. S druge strane, nastavili smo i s unapređenjem internih procesa te optimizacijom postupaka naručivanja robe u prodavaonicama. Tako smo poboljšali proces upravljanja zalihama i znatno iskoračili prema krajnjem cilju – prvenstveno smanjiti količine hrane pred istekom roka trajanja, a potom je i donirati. Samo tako, kroz obje aktivnosti, možemo zaista dati doprinos u smanjenju bacanja hrane, kazala je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške Konzuma.