Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin”. Nagrada se dodjeljuje građanima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća i angažman u područjima bitnim za jačanje europske suradnje i razumijevanja.

Eurozastupnica Biljana Borzan za ovogodišnju je nagradu nominirala platformu Mreža hrane koja okuplja socijalne samoposluge iz Vukovara, Varaždina i Pule, Hrvatsku mrežu protiv siromaštva te udruge EU klub, Šarolija, Auxilium, Delta i CeKaDe, kao i Inicijativu “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.

Mreža hrane i njezine članice su u Hrvatskoj značajno podigle razinu svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane, kako u javnosti, tako i u političkom odlučivanju. Nadalje, imali su ključnu ulogu u procesu koji je doveo do ukidanja plaćanja PDV-a na doniranje hrane, čime je ukinuta značajna prepreka doniranju. EU je smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane označila kao jedan od svojih političkih prioriteta i stoga smatram da je nominacija više nego zaslužena,” kazala je Borzan.

Mreža hrane je dala doprinos i u stvaranju izvještaja Europskog parlamenta pod nazivom “Za učinkovitu uporabu resursa: smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane” za koji je kao izvjestiteljica bila zadužena hrvatska europarlamentarka.

“Svoj rad sam ponajviše temeljila na informacijama koje je dobila od dionika. Upravo u tom segmentu je Mreža hrane dala veliki doprinos, kroz komuniciranje problema s kojima se humanitarne udruge i potencijalni donatori u Hrvatskoj i EU svakodnevno susreću. S obzirom da pojedini europski i nacionalni propisi često stvaraju prepreke doniranju, doprinos dionika u njihovu identificiranju je bio ključan,” naglasila je europarlamentarka.

Odluka o pobjedniku natječaja bit će donesena u lipnju ove godine, a priznanje će se dodijeliti u listopadu u Europskom parlamentu.

Tijekom današnjeg dana u našoj će se zemlji baciti preko tisuću tona hrane. U isto vrijeme, pučke kuhinje i socijalne samoposluge neće imati dovoljno zaliha za nahraniti sve koji dođu po pomoć! Ove dvije rečenice najbolje sažimlju šizofrenu situaciju u današnjoj Hrvatskoj, zemlji u kojoj višak hrane lakše dođe do otpada nego do potrebitih. Trud volontera i aktivista okupljenih u Mreži hrane pridonosi tome da se to promijeni i zato zaslužuju priznanje,“ zaključila je Borzan.

Bruxelles, 12.3.2018.