U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada, dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane, izvijestila je o promjenama u Fondu europske pomoći za najpotrebitije(FEAD) koje će olakšati korištenje tog fonda za financiranje doniranja hrane.

– FEAD fond dopušta sufinanciranje aktivnosti vezanih uz doniranje hrane, no države članice su te mogućnosti nedovoljno iskorištavale, ponajviše radi kompliciranih procedura i ograničenja. Europski parlament je kroz moj izvještaj tražio da se pojednostave mogućnosti financiranja doniranja hrane i to je sada i napravljeno, – kazala je Borzan.

U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća hrane, dok se prema podacima Porezne uprave u 2017. doniralo hrane u protuvrijednosti svega 10.7 milijuna kuna. Ni nakon ukidanja plaćanja PDV-a na donacije 2015. doniranje se nije značajno povećalo, a jedan od glavnih razloga je logistička neopremljenost humanitarnih organizacija. Nedostaje kamiona, skladišta, hladnjača i ljudi. Upravo kroz FEAD se taj segment organizacije sustava doniranja može sufinancirati.

Europska komisija je obavijestila Borzan kako je “postignut politički dogovor o izmjenama Financijske uredbe što uključuje izmjenu Uredbe o Fondu europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), kojom se državama članicama omogućuje uporaba pojednostavnjenih mogućnosti obračuna troškova pri financiranju doniranja hrane” .

Nadalje, Komisija izvještava kako će države članice moći pojednostaviti ugovaranje i plaćanje partnerskim organizacijama koje prikupljaju i distribuiraju doniranu hranu.

– Hrvatska je Fond europske pomoći za najpotrebitije do sada slabo koristila i nadam se da će ovo potaknuti institucije i humanitarne organizacije da taj novac više povlače. Sramota je da sredstva  iz FEAD-a ne povlačimo dok su police socijalnih samoposluga poluprazne, a pučke kuhinje pune, – zaključila je Borzan.

Bruxelles, 16.10.2018.