Prebacivanje lijekova iz medicinskog u industrijski portfelj ujedinilo političke grupacije u protivljenju

U ponedjeljak, 29. rujna, u Europskom parlamentu započinju saslušanja kandidata za nove povjerenike Europske komisije. Prijedlozi nekih imena, ali i unutarnja reorganizacija nadležnosti, izazvali su buru među europarlamentarcima.

Jedna od točaka prijepora bilo je izdvajanje sektora medicinskih proizvoda i lijekova iz resora povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane (nominiran Vytenis Adriukanitis, Litva), u resor povjerenice za industriju i poduzetništvo (nominirana Elzibieta Bienkowska, Poljska). U praksi to znači da nadzor nad sigurnosti, kvalitetom i učinkovitosti lijekova i uređaja te nadzor nad radom Europske agencije za lijekove prelazi iz medicinskog u tržišno ministarstvo EU.

Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, zastupnica Biljana Borzan, kritizirala je reorganizaciju novog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, izrazivši bojazan za održanje razine sigurnosti pacijenata.

“Moram izraziti razočaranje što će lijekovi i medicinski proizvodi u budućoj Komisiji biti pod povjerenikom za industriju i poduzetništvo, umjesto pod povjerenikom za zdravlje. To je korak unatrag i signal da sigurnost pacijenata gubi primat pred ekonomskom računicom”, kazala je Borzan na raspravi u Strasbourgu prošli tjedan.

Njeno mišljenje dijeli i predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, koji je Junckeru uputio pismo u kojem, između ostalog, traži očitovanje o tom pitanju. Schulz prenosi zabrinutost članova Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI), naglašavajući kako su po tom pitanju ujedinjene gotovo sve političke grupe u odboru, od pučana, preko socijalista, zelenih, liberala i ljevice.

“Odbor ENVI smatra da se razina zaštite javnog zdravlja može održati samo cjelovitim pristupom zdravstvenoj politici. Sukladno tome, predstavnici gotovo svih političkih stranaka u odboru traže da nadležnost za zdravstvene tehnologije, kozmetiku, medicinske proizvode i nadzor nad Europskom agencijom za lijekove ostane pod povjerenikom za zdravstvo. Molim da se očitujete o ovim pitanjima do početka saslušanja kandidata za povjerenike,” stoji u Schulzovom pismu Jean-Claudeu Junckeru.

Video